Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarları Odası (ANKMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, Siteler’in ürettiği mobilyanın işçilik, kalite ve sağlamlığının sınırları aştığını belirterek, “Siteler esnafı Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Arap Yarımadası’ndan önemli işler almaya başladı. Burkina Faso ve Nijer’in Meclis mobilyaları, Siteler esnafının elinden çıktı.” dedi.

Taklacı, yaptığı açıklamada, dünya mobilya sektörünün ürettiği değerin ana, yardımcı ve yan unsurlarıyla yıllık ortalama 437 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Mobilya üretiminin, 150 milyar dolarlık bölümünün üretici ülkelerde tüketiciye satıldığını anlatan Taklacı, 70 milyar doları aşan bölümünün ise uluslararası ticarete sunulduğunu kaydetti. Mobilya üretiminin değerinin çok hızlı artırdığına işaret eden Taklacı, 2050 yılında mobilya pazarının 1 trilyon doları geçeceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.

Dünya mobilya sektörünün yüzde 35’inin ev içi mobilya ve döşeme, ofis ve dış mekanlar için mobilya üreten üretici firmalardan oluştuğuna işaret eden Taklacı, bu alanda etkinlik gösteren dernek, birlik, fuar, ofis ve sergilerin yüzde 30’luk bir dilim meydana getirdiğini, aydınlatma ve aydınlatma malzemesi üreticileriyle ev eşyası üreticilerinin sektörün yüzde 27’sini oluşturduğunu,
yardımcı malzeme, yarı mamul ve aksesuar üreticilerinin ise sektörün yüzde 6’sını temsil ettiğini kaydetti.

“EN FAZLA MOBİLYA İHRACATI YAPAN 15. ÜLKEYİZ”

Taklacı, en fazla mobilya ihracatı yapan 228 ülke arasında Türkiye’nin 15’inci sırada yer aldığının altını çizerek, “Ülkemizde uzun yıllar boyunca özellikle Siteler ile özdeşleşen bu sektörde, çok hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşandı. Siteler de bundan hem iyi hem de kötü anlamda nasibini aldı. Siteler’de mobilya atölyelerinin birbirinden bağımsız ve küçük olması, aralarındaki ilişkiyi sınırlı hale getirirken, teknolojik gelişmeyi bir nevi yavaşlattı. Ancak bu durum Siteler’in el emeğinin yoğun olduğu ürünleri imal eden bölge olmasına da sebep oldu.” diye konuştu.

Küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu Siteler’de son yıllarda orta ve büyük ölçekli firma sayısının da hızla artmaya başladığına dikkati çeken Taklacı, işletmeler büyürken ihracat oranlarının da arttığını belirtti. Siteler esnafının Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Arap Yarımadası’ndan önemli işler almaya başladığını anlatan Taklacı, “Burkina Faso ve Nijer’in Meclis mobilyaları, Siteler esnafının elinden çıktı. Bunların yanında bakanlık ve diğer kamu binaları mobilyaları için de siparişler aldık. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Siteler esnafı Türkmenistan Meclisi, sınır ve ulaşım bakanlığı mobilyalarını da yaptı. Bu listeye yeni ülkeler eklemek için Siteler esnafı var gücüyle çalışmaya devam ediyor ve ürettiğimiz mobilyaları gören yeni ülkelerden de siparişler alıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Taklacı, Siteler’in ürettiği mobilyanın işçilik, kalite ve sağlamlığının sınırları aştığını ifade ederek, yurt dışı kamu siparişlerinin yanında kurumsal ve ev mobilyalarına da talep geldiğini belirtti.