Bakan Zeybekci, ihracattaki azalışın küresel ticaretteki beklentilerin kötümserleştiği bir ortamda kaydedildiğini söyledi.

Türkiye’nin ocak-ağustos ayı dönemi ihracatı yüzde 2,4 daralma kaydetti. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Hükümet olarak gerekli olan her türlü yapısal iyileştirmeyi ve reformları süratle hayata geçireceğiz.” dedi.

Zeybekci, bugün açıklanan ticaret rakamları ile ilgili twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ağustos ayında ihracatımız %7,7 artarak 11,9 milyar dolar olurken, ithalatımız %3,7 artarak 16,6 milyar dolar oldu. Ağustos sonu ile beraber bu senenin ilk 8 ayında ihracatımızdaki daralma %2,4 seviyesindedir.

Yine ilk 8 ay itibariyle dış ticaret açığımız %17,3 gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %71,3’e yükseldi. Yılın ilk 8 ayı itibariyle toplam 5 ayda ihracatını artıran Türkiye’nin toplam dönemsel ihracat azalışı ise %2,4 ile sınırlı kalmıştır.

Bu azalışın, küresel ticaretteki beklentilerin kötümserleştiği, ekonomik/siyasi risklerin arttığı bir ortamda kaydedildiği unutulmamalı.

Avrupa Birliği en önemli ihracat pazarımız olmayı sürdürüyor, ancak bizim esas hedefimiz daha fazla pazara nüfuz etmektir. Temel gayemiz, ihracatı kalıcı bir artış patikasına sokmak, küresel piyasalarda daha yenilikçi/katma değerli ürünlerle rekabet etmektir.

Hükümet olarak gerekli olan her türlü yapısal iyileştirmeyi ve reformları süratle hayata geçireceğiz.”