Bilişim sektöründe 33 yıldır ilklerin kadını olan YASAD Başkanı Gönül Kamalı, “Telekomünikasyon ve mobil sistemlerin siber güvenliğini sağlayacak yerli teknolojilerin geliştirilmesi için Türkiye’deki en büyük Ar-Ge laboratuvarının kurucusu ve Google Web RTC üzerine dünyadaki ilk siber güvenlik protokolünün oluşturulması gurur duyduğum ilerici projelerdir” dedi.

İş Dünyasında Kadınlar sayfamızın bu sayımızda konuğu; Türkiye’de, özellikle yazılım sektöründe başarılı olan, ilklerin öncüsü kadın bir yönetici unvanını taşıyan Yazılım Sanayicileri Başkanı (YASAD) Gönül Kamalı.

Telekomünikasyon ve mobil sistemlerin siber güvenliğini sağlayacak yerli teknolojilerin geliştirilmesi için Türkiye’deki en büyük Ar-Ge laboratuvarının kurucusu olmakla beraber, Google Web RTC üzerine dünyadaki ilk siber güvenlik protokolünün oluşturulmasına öncülük eden Gönül Kamalı, 33 yıldır bu sektörde çalışıyor.

Telekomünikasyon ve internet altyapılarındaki teknolojik devrimlerin ve dijital dönüşümün Türkiye’de gerçekleştirilmesi için öncü projeler gerçekleştirmeyi görev edindiğini söyleyen Kamalı, “Doğrusu iş hayatında ‘kadın’ olarak zorluk çektiğim söylenemez ama yönetici olarak, mühendis olarak ve yurt dışıyla çalışmak zorunda olan bir Türk olarak çok çeşitli zorluklar yaşadım. Problem, taraflar cinsel kimliklerinizi avantaj veya dezavantaj olarak görmeye başladıklarında ortaya çıkıyor” dedi. 

“Uzun yıllar yurt dışında çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki ülkemizde şirketlerdeki kadın yönetici oranı Avrupa ve Amerika’ya oranla çok daha yüksektir” diyen Kamalı ile başarılarla dolu hayatını ve YASAD’ın hedeflerini konuştuk.

Kendinizden bahseder misiniz? Eğitim durumunuz, özgeçmişiniz hakkında bilgi alabilir miyiz?  

Türkiye ve Amerika’da bilgisayar mühendisliği eğitimi aldım. Türkiye’de İTÜ’nün mezun ettiği ilk 200 bilgisayar mühendisi arasındayım. 1983’te Menesha High School, Wisconsin Amerika’dan mezun oldum. 1985’te University of Wisconsin, Oshkosh, US’de Computer Science Bölümü’nde eğitim gördükten sonra, 1988’de İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun olarak iş hayatına atıldım.

26 yıl NETAŞ’ta çeşitli yönetim pozisyonları sonrasında Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve İcra Kurulu Üyeliği pozisyonlarında görev aldım. Takdir edeceğiniz gibi neredeyse bütün meslek hayatım Netaş’ta geçti. Paralel olarak YASAD’da da uzun yıllar başkan yardımcısı görevini üstlendim ve yazılım firmalarımızın marka bilinirliğinin artması, ihracata yönelmeleri ve yurtdışı yatırımcı getirme amaçlı çalışmalarım oldu. Netaş’tan sonra, 2017’de Hayat Bilişim Holding’de İcra Kurulu Üyesi ve 2018’de Doruk Otomasyon Genel Müdürlüğü görevlerini üstlendim. 2019 yılından itibaren MODEL Bilişim İcra Kurulu Başkanlığı ile kendi şirketim ThinkBig Digital Solutions Genel Müdürlük görevlerini yine eşzamanlı olarak yürütmekteyim.

İş hayatının yanı sıra, hobilerime zaman ayırmak da beni mutlu ediyor. Sosyal dayanışma amaçlı yardım kurumlarında gönüllü olarak bulunmak, bu şekilde toplumsal katkı ile faydalı olabilmek en çok önemsediğim konulardan biridir. Sanatsal boyutta dekorasyona ilgim var. Olabildiğince spor yapmak, el sanatları ve tiyatro ise diğer ilgi alanlarımdır.

Bilgi, tecrübe ve sorumluluk

Kaç yıldır bu sektördesiniz? Sektörde farklı kademelerde de görev aldınız mı? Yönetici olmayı planlıyor muydunuz, yoksa başarılarınız mı bu noktaya getirdi?

1988 yılından beri sayarsanız 33 yıldır bilişim sektöründeyim. Telekomünikasyon ve internet altyapılarındaki teknolojik devrimlerin ve dijital dönüşümün Türkiye’de gerçekleştirilmesi için öncü projeler gerçekleştirmeyi görev edinmişimdir. İş hayatında bilgi birikimi ve tecrübeniz arttıkça, sorumluluk taşıma kapasiteniz de varsa yöneticilik pozisyonları geliyor. Netaş’ta yeni mühendisten Genel Müdür Yardımcılığına kadar tüm yönetim kademelerinde görev aldım. Ortağımız Northern Telecom’un yönetici yetiştirme programları dahilinde, birkaç yıl İngiltere’de de çalıştım. Bu tecrübe size ekipleri yönetme ve geleceği planlamada ayrı bir görüş netliği veriyor.

Sektörünüze ne gibi katkılar sundunuz?

Hedeflerini her zaman global seviyede tutmuş; Kanada, Amerika, İngiltere üçlemesinde kalite standardı ne ise Türkiye’yi de aynı kalite standartlarına getirmek için çalışmışımdır. Telekomünikasyon ve mobil sistemlerin siber güvenliğini sağlayacak yerli teknolojilerin geliştirilmesi için Türkiye’deki en büyük Ar-Ge laboratuvarının kurucusu olmakla beraber, Google Web RTC üzerine dünyadaki ilk siber güvenlik protokolünün oluşturulması da gurur duyduğum ilerici projelerdir.

‘Kadın yönetici oranı Avrupa ve Amerika’dan yüksek’

Sektörünüzde ve iş hayatında kadın olmanın zorlukları var mı? Sizce kadınlar hangi dezavantajlı durumlara maruz kalıyor iş hayatında? Örneklerle anlatır mısınız? Bu konuların çözümü noktasında neler yapılmalı?

Doğrusu iş hayatında “kadın” olarak zorluk çektiğim söylenemez; ama yönetici olarak, mühendis olarak ve yurt dışıyla çalışmak zorunda olan bir Türk olarak çeşitli zorluklar yaşadım. Aslında bu noktada insanları ikileme düşüren kadın ve erkek olarak cins farklılığından çok, çalışanlar arasındaki “profesyonellik” anlayışıdır. İş hayatının kuralları ve karşılaşılan zorluklar karşısında profesyonel bir duruş sergileyebilen tüm çalışanlar, kadın olsun, erkek olsun bence birlikte çalışmakta problem yaşamazlar. Problem, taraflar cinsel kimliklerinizi avantaj veya dezavantaj olarak görmeye başladıklarında ortaya çıkıyor. Uzun yıllar yurt dışında çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki ülkemizde şirketlerdeki kadın yönetici oranı Avrupa ve Amerika’ya oranla çok daha yüksektir. Bazı Avrupa ülkelerinde (isim vermek istemiyorum) kadın yöneticilerin C-seviyesi görevlere çıkmasının imkansız olduğunu görüyoruz. Avrupa’da hiç ummayacağınız kadar kadınların mühendislik gibi ağır eğitimleri almak istemedikleri, iş hayatında da az riskli görevler isteyerek ailelerine daha fazla zaman ayırmayı tercih ettikleri düşünülüyor, toplum algısının tam tersi değil mi? Ama doğru. 

Ar-Ge’ye öncelik

İş hayatınızın yanı sıra, Yazılım Sanayicileri Derneği’nde de 11 yıldır görev alıyorsunuz ve 2020 yılında Yönetim Kurulu Başkanı seçildiniz. YASAD’da temel hedefleriniz nelerdir?

Yazılım Sanayicileri Derneği olarak ülkemizin zenginliklerini teknoloji değerleri ile büyütüp geliştirmeyi ve güçlü teknoloji üreten bir merkez haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. 1992 yılından beri ülkemizin yerli yazılım sanayisinin gelişmesi ve büyümesi için çalışan derneğimiz, 400’ü aşkın üye firması, iş birliği içinde olduğu diğer dernek ve birlikler ile sektörümüzün çok ciddi bir kesimini temsil etmektedir. 2020 yılı Ocak ayında göreve gelen yeni yönetim kurulumuz ile öncü ve kritik teknolojilerde sektörel ve Türkiye ölçeğinde Ar-Ge yatırım strateji ve politikalarının geliştirilmesine de öncelik vermeyi hedeflemekteyiz.

Yönetim kurulumuzu belirlerken de kucaklayıcı ve sektörün sesini daha güçlü duyurabilecek isimlerin yer almasına özen gösterdik. Yönetimdeki arkadaşlarımızın yarısı Hizmet İhracatçıları Birliği gibi yeni kurulan ve bizim için çok önemli olan bir kurumun komitelerinde yer almaktadır. Önümüzdeki dönemde kurumsallaşma, sürdürülebilir politikalar, şirket büyümeleri, marka değerlerinin artırılması ve global dünyadan ciddi pay alma konularına yöneleceğiz. Ülkemizde üretilen her sistemin dünyaya hizmet edeceği düşünülerek geniş boyutlu tasarlandığında firmalarımızın büyümesi gerçekleşecektir. Bu konuda başlatmış olduğumuz küme çalışmalarımız pandemi nedeniyle bir miktar kesintiye uğramış olsa da kaldığımız yerden devam etmek için ciddi bir motivasyonumuz mevcuttur.