Rekabetçi Sektörler Programının ilk dönem hedefi olan bölgelerin rekabet güçlerini artırmak ve sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla 43 ilde gerçekleştirdiği projeler tamamlanma aşamasına geldi. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yürütülen beş proje ile Hatay’da bir proje yıl içinde tamamlanarak hizmete girecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen programın ilk dönem projeleri kapsamında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Hatay’da yürütülen 6 projenin bu yıl hizmete girmesi planlanıyor.

Programın ilk dönem projeleri kapsamında Güneydoğu Anadolu bölgesi ve Hatay’da yürütülen 6 projenin bu yıl hizmete girmesi planlanıyor. Bölgesel rekabet gücünü arttırmak için gerçekleştirilen projelere verilen desteklerin toplamı yaklaşık 45 milyon avro.

MOBİLYACILIĞI ADINI DÜNYAYA DUYURUYOR

Hatay’da 7 milyon 300 bin avro yatırımla Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi gerçekleştiriliyor. Proje ile mobilya üreticisi KOBİ’lere markalaşma, tasarım ve AR-GE imkanları sağlayan ortak mobilya üretim tesisi kuruldu. Tesiste ileri teknoloji makine ve üretim ekipmanları ile el yapımı mobilya üreticilerine üretim hizmeti sunuluyor. Ayrıca teknik ve idari alanlarda eğitim alma fırsatı da sağlanıyor. Tesisin hayata geçmesiyle birlikte, bölgedeki KOBİ’ler kaliteli üretim standardını yakalayarak uluslararası rekabet güçlerini artıracak. Tesis, mobilya üreten bölge KOBİ’leri, nakliyeciler, ihracatçılar ve orman ürünlerine dayalı sanayi gibi birçok sektörde yer alan işletmeler için yeni iş fırsatlarının doğmasını sağlayacak.

SİİRT DÜNYAYA AÇILIYOR

Siirt’in Tillo ilçesinde 3 milyon avro yatırımla gerçekleştirilen Siirt’te Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi, bölgede turizm sektörünün canlandırılmasında öncü rol oynamaya hazırlanıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen altyapı yatırımları ve çevre düzenlemesi ile inanç turizmi açısından büyük değerlere sahip olan Tillo’nun turizm sektöründe payını artırmak ve adını dünya çapında duyurmak hedefleniyor. Tillo’yu ziyaret eden turistlerin kullanacağı tesisin yenilenmesi, şehrin atmosferine uygun sokak ışıklandırması, bazı sokak ve meydanların restorasyonu gibi altyapı ve çevre düzenlemelerinin yanı sıra, “Batıdan Doğuya Uzanan Sufi Yolu” teması kullanılarak bilinirliğinin ve ziyaretçi sayısının artırılmasına yönelik tanıtım faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

HUBUBAT BORSASI VE LİSANSLI DEPOLAMA

Şanlıurfa’da 9 milyon 500 bin avro yatırımla Hububat Borsası ve Lisanslı Depo Projesi gerçekleştiriliyor. Proje, sanayi altyapısını iyileştirmeyi, sağlıklı bir üretim-satış zinciri kurmayı ve bölgedeki tarım işletmelerinin rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında 90 bin ton kapasiteli, ürün test ve analizlerinin yapılacağı laboratuvarlara sahip, modern tekniklerle donanmış bir hububat depolama tesisinin inşaatı geçtiğimiz ay tamamlandı. Proje ile özellikle tarımsal faaliyetlerde bulunan KOBİ ve işletmeler hem ürün kalitelerini arttırabilecek hem de ürünlerinin saklama ömrü uzayacak. Proje kapsamında, üreticiler lisanslı depoya mahsullerini sağlıklı ve sigortalı bir şekilde teslim edebilecek. Teslimatın ardından üreticilere uluslararası geçerliliği olan ürün senetleri verilecek. İşletmeler, aldıkları ürün senetlerini teminat göstererek bankalardan kredi ve finansman sağlayabilecek. Depolama tesisi, Şanlıurfa’da buğday, bulgur, un ve mercimek işleyen KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu hammaddeyi yıl boyunca düzenli, güvenilir, kalite kontrollü bir şekilde elde etmelerini sağlayacak.

GAP PAMUĞUNA ULUSLARARASI KALİTE

Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 9 milyon avro yatırımla Pamuk Lifi Üretiminde Bölgesel Sınai İşbirliği Projesi gerçekleştiriliyor. Proje, kalite standartları yükseltilerek pamuk çırçır üreticilerinin rekabet gücünü artırmayı, iplik üreticileri ve tekstil sektörüne yüksek katma değer sağlamayı hedefliyor. Proje kapsamında üretilen pamuğun uygun koşullarda kalite standardı tayininin yapılması amacıyla çırçır üreticilerine pamuk numune alma ekipmanları sağlanıyor. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (GAPUTAEM) bünyesinde numunelerin analizini yapacak bir laboratuvar da kuruluyor. Laboratuvarın inşaatı yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacak. Proje ile bölgede çırçırlanmış ve balyalanmış pamuğun kalite standardının tayiniyle pamuk çırçır işletmelerinin rekabet gücü artacak. Buna bağlı olarak uluslararası rekabette iplik üreticileri ve tekstil sektörü de güç kazanacak.

İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL TASARIMA DESTEK

Gaziantep’te 7 milyon 400 bin avro yatırımla Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi Projesi (GETHAM) gerçekleştiriliyor. Proje, inovasyon, endüstriyel tasarım, modelleme gibi katma değer yaratan alanlara destek sağlayarak bölgenin rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında kurulan merkez ile başta deri, mücevher ve aksesuar, elektronik devreler üreten KOBİ’lerin kapasitelerini arttırmaya yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanıyor. KOBİ’lerin endüstriyel tasarımları değerlendiriliyor, ihtiyaçları belirlenerek tasarım danışmanlığı almaları için aracılık hizmeti veriliyor. KOBİ’lerin son teknolojiyi kullanarak tasarım, modelleme, üretim yapmalarına ve ürünlerini test etmelerine olanak da sağlanıyor. Yöresel motiflerin araştırılması ve arşivlenmesi desteklenerek kültürel motiflerin yeni ürünlere, modern tasarımlarla yansıtılması sağlanıyor. Endüstriyel tasarım alanındaki girişimciler, tasarım kuluçka merkezi ile çalışma ortamına da kavuşuyor.

SİİRT FISTIĞI MARKALAŞIYOR

Siirt’te 10 milyon avro yatırımla Siirt Fıstık İşleme Sektörü Sanayi Altyapısı Projesi gerçekleştiriliyor. Fıstık işleme sektörünün sanayi altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen Proje kapsamında ortak işleme tesisi kuruldu. Tesiste üretim hatlarının yanı sıra depolama üniteleri, sosyal alanlar ve eğitim alanı da bulunuyor. Üreticiler dilerlerse ürünlerini işleme sonrasında geri alabiliyor veya tek bir marka ve özel bir etiketle işlenmiş fıstığı pazara doğrudan sunabiliyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen pazarlama çalışmaları ve planları çerçevesinde Siirt fıstığı markası oluşturuldu ve dileyen tüm yerel fıstık üreticileri ürünlerini bu marka altında pazarlayabilecek. Planlama, insan kaynakları yönetimi, markalaşma ve pazarlama konularında KOBİ’lere yönelik eğitim çalışmaları yürütülüyor. Siirt, tesisin hizmete açılmasıyla yüksek katma değer üreten, uluslararası ölçekte kurumsallaşmış bir tesise kavuşacak.