Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, bankaların faizlerini yüzde 13 bandından yüzde 10 seviyelerine çekmesinin mobilya sektöründe yüzde 15-20 oranında bir büyümeye sebep olduğunu söyledi. İsmail Doğan, mevcut durumunda yüzde 13’ün üzerinde bulunan yılık konut faizlerinin yüzde 10’a düşürülmesinin ardından mobilya sektörünün de canlandığını belirtti.

İndirilen konut faizleri sayesinde vatandaşın cebinde kalacak parayla yeni evine yeni mobilyalar alarak gireceğini aktaran Doğan, “Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda tasarruf ediyor olması çok önemli. Tasarruf oranının artırılmasının en önemli yolu da insanların konut sahibi olmasından geçiyor. Bu yüzden de konut kredilerinin indirilmesini mobilya sektörü olarak çok önemsiyoruz. Artık insanlar yeni evlerine yeni mobilyalar alarak girebilecekler” dedi.

Sektör 2008’deki gibi KDV indirimi bekliyor

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan kredi kartı taksitlerine yönelik kararı da değerlendirdi. Mobilya sektöründe kredi kartı taksitleri geçen yılın sonlarında 9’dan 12’ye çıkarılmıştı. O dönem atılan bu adımın piyasada beklenen büyümeleri sağladığını kaydeden Doğan, beyaz eşya ve hazır giyim sektörü için de 12 ay taksitin piyasaya olumlu yansımaları olacağını dile getirdi. Doğan, iç piyasanın hareketlendirilmesi için taksit kararı kadar KDV indiriminin de gerekli olduğunu ifade etti. Şu an mobilyada yüzde 18 KDV uygulaması var. 2008 krizinden sonra da alınan tedbir kararıyla KDV oranı dayanıklı tüketim mallarında yüzde 18’den geçici süreyle yüzde 8’e indirilmişti. O dönem mobilya sektörünün KDV indirimiyle iç pazarda yüzde 50 büyümeleri gördüğünü hatırlatan İsmail Doğan, benzer bir kararın alınmasıyla aynı etkinin yeniden görülebileceğini söyledi. KDV’nin yüzde 8’e sabitlenmesi konusuna kamunun sıcak bakmadığını gözlemlediklerini ifade eden Doğan, önce indirim ardından kademeli yükselişle KDV’nin yeniden yüzde 18’e çekilebileceğini belirtti. Hükümetin buna sıcak baktığını söyleyen Doğan en yakın zamanda bununla ilgili adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Sektör yüzünü Avrupa’ya döndü

Sınır ülkelerde ve Ortadoğu pazarlarında yaşanan sıkıntılara da değinen Doğan, özellikle Irak, İran, Suriye ve Libya’daki kaybın ağır olduğunu ifade etti. Bu konjonktürün Türk mobilya sektörünün yüzünü Avrupa’ya dönmesine neden olduğunu söyleyen Doğan, Avrupa ülkelerinin ihracattaki payını yıllar içinde daha yukarılara çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

Mobilyacılardan ilk yarıyılda 1,1 milyar dolarlık ihracat

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde mobilya sektörünün ihracat ve ithalat verilerini açıkladı. 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla açıklanan finansal sonuçlara göre; mobilya sektörü yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 1 oranda artırarak 1.100.923.808 dolara yükseltti. İthalat rakamı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 54 oranında gerileyerek 304.208.720 dolar oldu.

kapakhtablo2kapakhtablo1