Almanya’nın Hannover şehrinde iki yılda bir düzenlenen dünyanın önde gelen ağaç işleme teknolojileri fuarı Ligna, bu yıl 22-26 Mayıs tarihleri arasında kapılarını açacak.

Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen ve bu yıl 45 ülkeden bin 500’den fazla katılımcının yer alacağı Ligna Fuarı, 22-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında kapılarını profesyonel ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor. Katılımcı firmaların 122 bin metre- kareden fazla bir alanda yeniliklerini 90 ülkeden gelen ziyaretçilerle buluşturacağı fuarda, Almanya dışında İtalya, Avusturya, İspanya, Türkiye, Danimarka, Çin, İsveç, Hollanda ve İsviçre’den de katılım olacak. Fuarın odak konularını; Endüstri 4.0 yolunda entegre üretim, plastik ve kompozitlerin işlenmesi ve “Kaynaklara ve Teknolojiye Erişim” temasıyla gerçekleştirilecek olan Wood Industry Summit oluşturacak.

“Türk firmalarının katılımı her yıl artıyor”

İstanbul’da CVK Park Bosphorus Otel’de düzenlenen basın toplantısında, Ligna 2017’nin odak noktaları ve yenilikleri açıklandı. Toplantıda konuşan Deutsche Messe AG Uluslararası Ticaret Fuarları ve Global Satıştan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Alexander Wurst, fuarda Türk firmalarının katılımlarının her yıl artış göstermesinden dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Türkiye’den 31 katılımcının yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alan için rezervasyon gerçekleştirdiğini bildiren Wurst, “Türkiye, geçtiğimiz fuara göre şimdiden stand alanı olarak en çok büyüme gösteren ülkeler arasında yer alıyor” dedi. Ligna 2017’nin yenilenen yerleşim planına da değinen Wurst, etkinliğin geleceğin Endüst-ri 4.0 dünyasında başarıya ulaşmak için ahşap endüstrisinin sahip olması gereken tüm teknolojileri kapsadığına dikkat çekti. Ağaç işleme sektörü pazarının güncel durumu hakkında bilgi veren VDMA Ağaç İşleme Makinaları Üreticileri Birliği Pazarlama Müdürü Dominik Wolfschuetz de, “Ligna 2017 ile birlikte, ağaç işleme makinaları sektörünün satış hacminde yüzde 5’lik bir artış ve 3 milyar Euro’luk bir üretim gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

“Fuarı desteklemeye devam edeceğiz”

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak ise, konuşmasında 31 katılımcı firmanın 19’unun AİMSAD üyesi olduğunu söyledi. Ligna’yı bu yıl ve gelecek yıllarda da destekleyeceklerini ifade eden Kaçak, fuarın sektöre büyük katkı sağladığını vurguladı. 2016 yılı sonunda Türkiye’nin ihracatı ile ithalatı arasında sadece 5 milyon dolarlık fark kaldığını söyleyen Kaçak, “Bu farkı kapatmak için hem AİMSAD hem de sektör firmalarımız gerekli çabayı göstererek, 2017 yılı sonunda bir ilke imza atmak istiyoruz. Bunun gerçekleşebilmesindeki en büyük platformlardan biri olarak Ligna’yı görüyoruz. Bu nedenle Ligna Fuarı’na daha çok Türk firmanın katılmasını sağlamak ve sektör ihracatına katkıda bulunmak üzere, Hannover Messe Türkiye ekibiyle yakaladığımız güzel sinerji sayesinde her fırsatta bir araya gelerek, AİMSAD olarak fuara nasıl katkı sunabileceğimizi görüştük. Bu görüşmelerimizin neticesi olarak, öncelikle hem üye hem de üye olmayan firmalara Ligna Fuarı’na neden katılmaları gerektiğini duyurularla ve yüz yüze aktarmaya çalıştık” dedi.

2015 yılında 2 bin metrekare olan Türk firma katılımının, bu yıl 2 bin 750 metrekareye ulaştığını açıklayan Kaçak, “Bu metrekarenin yüzde 75’i yani 2 bin 100 metrekaresi AİMSAD üyesi olan 19 firma tarafından ayrıldığı görülüyor. Diğer taraftan, Makine Tanıtım Grubu’nun Ligna’ya destek vermesi yönünde ilk görüşmemizi 2015 yılı Eylül ayında gerçekleştirdik. Yapılan tüm görüşmeler neticesinde, Makine Tanıtım Grubu Ligna Fuarı’nı destek kapsamına aldı. Bu destek çerçevesinde, ciddi bir bütçe ayırarak Ligna Fuarı sırasında fuar alanı genelinde, hol girişlerinde, shuttle araçlarını giydirme, stand ile katılım gibi reklam çalışmaları gerçekleştirilecek. Özellikle 2017 yılı için bu desteğin katılımcı Türk firmalar açısından çok kıymetli olduğunu söylememiz gerek” şeklinde konuştu.