İnegöl mobilyacıları, rotasını Afrika’dan sonra Avrupa pazarına çevirdi. İnegöl’de kendi markalarıyla üretim yapan ve gözünü yeni pazarlara çeviren mobilyacılar, Afrika ve Avrupa pazarının önemli bir fırsat olduğu görüşünde birleşti.

Mevcut pazar krizleri, mobilya sektörünün yeni pazar arayışlarına öncülük ediyor. Dünyada söz sahibi olma hedefinde olan mobilyacılar, Afrika pazarına yatırım konusunda ve hükümetin sektöre verdiği çeşitli teşvikleri ile çalışmalarını yoğun bir biçimde sürdürüyor. Hedef büyüten İnegöl mobilya temsilcileri, KDV ile ilgili sıkıntılara da değindi. Mobilya sektörü temsilcileri sektör açısından Afrika ve Avrupa pazarının büyük potansiyeli olduğunu söylerken, mobilya sektörünün hedeflerine ulaşabilmesi için pazarları çeşitlendirmesi ve ihracatçıların vites yükseltmesi gerektiğini ifade ettiler.
Hedeflerini büyüttüklerini ifade eden mobilyacılar, KDV’yi sektör açısından önemsediklerini ve imalat sektörünün canlandırıcı tedbirlerle 2017 yılına umutlu baktıklarını belirtti. Görüşler, piyasaların canlandırılması ve mevcut bulundukları pazarlarda da paylarını arttırmaları gerektiğini ifade ettiler. İnegöl Mobilya temsilcileri, hedef pazarını ve mobilya sektörünü değerlendirdi.
İşte görüşler…

‘Avrupa kıtasına yapmış olduğumuz ihracatı çoğaltmak’

Yavuz Uğurdağ – İMOS Başkanı – MOSFED Yönetim Kurulu Üyesi

Dövizin yükselmesi piyasadaki tedirginliği biraz daha yukarı çekiyor. Doların yükselmesiyle birlikte ham madde girdilerimiz yükseliyor, bizim üretim maliyetlerimize yansıyor. Zamlanan ürünlerle rekabet gücümüz biraz daha düşüyor. Sektör olarak durağan bir dönem yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemi net bir şekilde göremiyoruz, şu anda bilinmezdeyiz. 2016 yılında riskli zamanlar geçirdik ,2017 yılı için bir öngörüde bulunamıyoruz.

Hükümetimizin doğru kararlar alma yönünde büyük çabası olduğunu biliyoruz. Ekonomiye doğru müdahaleler yapılarak, önümüzdeki yılların biraz daha hasarsız geçirmesi sağlanır diye düşünüyoruz. Özellikle Kuzay Afrika , Avrupa ve Afrika kıtası yoğun ihracat yaptığımız bir ülke. Amacımız Avrupa kıtasına yapmış olduğumuz ihracatı çoğaltmak ve ülkeleri çeşitlendirmek. İnegöl mobilyası Afrika ve Avrupa’ya ihracatını yapıyor. Avrupa’daki hedefimiz daha da yükseklere ulaşmak. Bunun yanında Amerika, Asya kıtası gibi buralara da ihracatımızı yoğunlaştırma düşüncesindeyiz.

MODEF fuarı olarak bu bölgelere yoğun çalışma yaptık, o bölgelerden fuarımıza ziyaretçileri getirdik. Bundan sonra daha üst seviyelerde ticarete dönüşecek görüşmeler yapacağız. Hedefimiz Amerika, özellikle Asya, Güney Kore, Hindistan gibi ülkelere ihracat yapabilir noktadayız. Bu ülkelere fuarla birlikte ihracatımız başladı, bundan sonrada yükselerek devam eder.

‘Biz herkese mal satabiliyoruz’

Ahmet Güleç – NdesigN – MOSFED YKB

Emek yoğun bir sektörde çalışıyoruz, teknolojiye, inovasyona ve tasarıma çok önem vermek zorundasınız. Ekonomiyi canlandırmak için hükümetimiz devamlı yeni teşvik paketleri sunuyor. Daha çok imalatın önemsenmesi gerektiğini ve önünü açacak politikaları bekliyoruz. Mobilya sektörü demek imalat demektir. Özellikle imalat istihdama, teknolojiye, emek yoğuna ve tasarıma da dayanıyor. İmalat sektörünün canlandırıcı tedbirlerle 2017 yılında umutlu bakıyoruz. Mobilya sektörü olarak yükselen Asya, Afrika ve Avrupa pazarlarında ağırlığımızı sürdürdük. Mobilya sektörü dünyanın her tarafında ihracat yapma potansiyeline sahip. Biz herkese mal satabiliyoruz. Türk mobilya sektörü ihracata yönelik büyüyor ve değişik bölgelerin pazar ihtiyaçlarınıda keşfediyor. 2016 yılın da ihracatımızda bir gerileme yaşamayacağız. Geçen senenin üzerinde kapatacağız.

‘Koltuk sektöründe ihracat yavaş ilerliyor’

Musa Aydoğdu – Pianta

Sektörümüz daralmaya başladı. Bunun sebebi yeterli düzeyde denetimlerin olmaması ve merdiven altı firmalarımızın çoklukları. Koltuk sektöründe ihracat yavaş ilerliyor. Koltuk hacimli bir ürün olduğu için tırlarda ve nakliye aşamalarında biraz sıkıntılar yaşandığından dolayı ürün alıcıya nakliye noktasında yüksek fiyatlar bindiriyor, mobilyaya oranla biraz daha yavaş. Hedef pazarımız Afrika. Ortadoğu ile çalışmalarımız devam ediyor, yeni pazarları da araştırmaktayız.

‘Hedef ülkemiz Uzakdoğu’

Muharrem Aydoğan – Selimoğlu

Son 2 seneden beri sektörde yurtiçi anlamında biraz azalma var. Bu ekonomik ortam sadece bizim ülkemizle ilgili değil dünyada söz konusu. Eskisi kadar satış kolay değil. Şu anda Asya ülkelerine yönelmiş durumdayız. Ortadoğu’daki politik problemlerden dolayı biraz sıkıntı yaşıyoruz. Her zamanki hedefimiz Avrupa ama, Avrupa müşterimiz daha fazla ekonomik ürünlere rağbet gösteriyor. Hedef ülkemiz Uzakdoğu, son 2-3 yıldır orayla çalışmaya başladık. Ülkeler arasındaki ticari anlaşmalar sektörün en büyük sıkıntısı ve Çin faktörünün hedef pazarlarımızda olması ve sürekli artan ham madde fiyatları.

‘Yüzde 18 büyük bir rakam’

Fatih Tantur – Weltew Mobilya

Sektör bir karmaşanın içerisinde, vadelerle ilgili bir sıkıntı var. Üreticilerin çok fazla zorlanacağını düşünüyorum. Devlet destek verirse, KDV’yi geri çekerse firmalar içinde iyi olur. Yüzde 18 büyük bir rakam, üreticiler bu kadar kazanmıyorlar. KDV ile ilgili bir sıkıntımız var. Müşterilerimizin vade ile alakalı bir sıkıntıları var. Şu anda ihracat çok kuvvetli. 2017 yılının daha da güzel olacağını düşünüyorum. Balkan ülkeleri ve Afrika’ya ağırlık veriyoruz. Bu sene Afrika ağırlık vereceğimiz ülkeler arasında.

‘Sürekli yeni pazarları araştırıyoruz’

Murat Yılmaz – Gala Mobilya

Gelişmekte olan bir sektör. Şu anki şartlara göre ihracat iyi durumda. Sürekli yeni pazarları araştırıyoruz. Asya ülkeleri, Amerika ve Avustralya’ya kadar tüm ülkeleri araştırıyoruz.

‘Hindistan yeni bir hedef pazar’

Sedat Sevinç – Homage

Çok zor fakat iyi tasarımlarla keyifli bir sektör. 2017 yılında kesinlikle ihracat yapmamız lazım. Yurtiçinde bir daralma söz konusu. Hindistan yeni bir pazar.

‘En büyük engel çek kanunu’

Bayram Tanrıkulu – rofa home

Ülkede herşey istikrarlı giderse sektörün önü açık. 2016 yılını eksi olarak kapatacağımızı düşünüyorum. 2017 yılından umutluyuz. Genellikle hedef pazarımız Afrika ağırlıklı. Sektörün önündeki sıkıntı pazar, çek kanunu ve değerinde ürün satamaması. Özellikle yurtiçi pazarda çek ve senet kanunu eğer düzgün giderse bütün sıkıntılar ortadan kalkar.

‘Afrika pazarını çok istiyoruz’

Süleyman Zahal – Moy’s Furniture

Dönem sonu olmasına rağmen sektörün durumu beklediğimizden daha iyi, 2017 yılıyla daha da iyi olacak.
İç piyasanın her yerinde varız. Afrika pazarını çok istiyoruz, hedefimiz Afrika. İnegöl’ün en iyi ihracat yaptığı yerleri Irak, Libya ve Azerbaycan.

‘Piyasalardaki istikrarsızlık’

Halil İbrahim Çayıroğlu – Ewoda

Sektör olumlu gidiyor, gelecek daha iyi olacak. Ortadoğu ve iç piyasa ile ağırlıkta çalışıyoruz. Ortadoğu’daki olaylar bizi etkiliyor. Sektörün önündeki en büyük engel piyasalardaki istikrarsızlık.

‘Rusya bizim için önemli bir pazar’

Nişani Malkaç – Ada Avantgarde

2016 yılı piyasalar için sıkıntılı geçti ama, 2017 yılından umutluyuz. Eskiden sektörün pazarı Libya, Azerbaycan, Irak ve Ortadoğu ama şu anda Rusya bizim için önemli bir pazar.

‘Çek vadelerinin geride kalması gerektiğini düşünüyorum’

Veli Fidanverdi – Candess Mobilya

Arabistan, Cezayir ağırlıklı çalışıyoruz. Çoğunlukla Ortadoğu ile çalışıyoruz. 2017 yılının ilk çeyreğini geride bırakırsak sanki daha iyi olur diye düşünüyorum. Geçmişten gelen sıkıntıya düşen esnafların zamanında yazmış olduğu çek vadelerin geride kalması gerektiğini düşünüyorum.

‘Avrupa’da İnegöl mobilyasını temsil etmek’

Merve Amuk – NILL’S

Sektörde büyük gelişmeler görüyorum özellikle MODEF bunu görmek için güzel bir yer. Çünkü artık herkes tasarıma, tasarımcıya ve mağazalarına önem gösteriyor. İnegöl’ün MODEF ve fuarlarla birlikte kendini yurtdışına daha güzel tanıtacağını daha da ileriye gideceğini düşünüyorum.
İnegöl’de çok ciddi ihracat yapan firmalar var, İnegöl bu konuda da öncü. Birçok firma yatırımını yurtdışına yapmaya çalışıyor.
Hedef pazarımız Avrupa. Avrupa’da İnegöl mobilyasını temsil etmek. Afrika’da pazarımız var. Sektör iyiye gidiyor.