İstanbul trafiğine çözüm amacıyla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, nakliye masraflarını artırdığı için İstanbullulara, gıdadan mobilyaya zam olarak geri dönüyor.

Ağır vasıtaların her iki köprüden geçişinin de yasaklanmasıyla, İstanbul’a ulaşan kamyon ve TIR’lar 3’üncü köprüden geçmeye başladı. Köprünün yüksek ücretleri, bağlantı yollarının tamamlanmaması gibi nedenlerle de ağır vasıtaların taşıma maliyetleri arttı. Bu durum artan maliyetlerin ürün fiyatlarına yansıtılmasına neden oldu.

Mobilya ve nakliye sektöründe maliyet gerilimi

3’üncü köprü mobilya sektöründeki fiyatları da vurdu. Anadolu yakasında satış yapan mobilyacılar nakliyeden doğan 300 liralık ücreti ürünlere yansıtmaya başladı.

Sancaktepe’de mobilyacılık yapan Hakan Ayas, hem uzayan yol hem de geçiş ücretinin yüksekliği nedeniyle mobilya nakliye ve taşıma maliyetlerinin arttığını, bunun da ürüne yüzde 10 fiyat artışı olarak yansıdığını söyledi.

Ancak sıkıntı burada da bitmiyor, nakliye firmaları mobilya firmalarından maliyet artışını karşılamasını istiyor. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, “Bazı firmalar zam yaptı bazılarıysa direniyor. Nakliye firmaları fiyatları yüzde 10-15 arası artırmak istiyor” derken, zam gelmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Nakliye şirketleri şimdiden en az 300 lira artan masrafları karşılayabilmek için en kısa mesafe ücretine yüzde 10-20 arasında zam getirdi.

Sadece mobilya sektörü de değil…

Köprü geçiş ücretlerinin etkilendiği sektör sadece mobilya değil. Bu duruma örnek veren bir damacana su bayisi, “İki gün önce 9.75 olan 19 litrelik damacana su 10.40 lira oldu. Firmadan bize aktarılan bilgiye göre köprü geçiş ücretlerinin yüksek olması nedeniyle damacana başına 0.60 kuruşluk zam yapıldı” diye konuştu.

Ayrıca, meyve sebze sektörü de 3’üncü köprü ‘mağdurları’ndan. Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncuları ve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, durumu şöyle anlattı: “Antalya’dan İstanbul Hali’nin kapısına 1500 liraya gelen araç bugün 3’üncü köprü nedeniyle 1800 liraya geliyorsa bu durumu ürüne yansıtmak zorundayım. Artan mazot da olsa, köprü de olsa yol da olsa değişmez. Bu fiyat artışı ürüne yansır.”