Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ocak 2017 dönemi sonuçları açıklandı.

Buna göre, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi ocak ayında 48,7’ye yükseldi. Endeks geçen aralık ayında 47,7 olarak ölçülmüştü. Ocak ayında 48,7’ye yükselen endeks, böylece 2016 yılı ortalaması olan 48,8 düzeyine çok yakın ölçüldü. Bu ayki yükselişe karşın PMI, art arda 11. ayda da daralmaya işaret etti.

Endeksin iki temel bileşeni üretim ve yeni siparişler daralmaya işaret eden 50’nin altı seviyelerde kalmayı sürdürürken, sektörde enflasyon baskıları güç kazandı. İstihdam ise durağan seyrini korudu.

Yeni ihracat siparişleri hacmi son altı ayda dördüncü kez olacak şekilde ocak ayında yükseldi.

‘Eşik değerin altında kaldı’

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi, “Özellikle üretim ve yeni siparişler alt endekslerindeki gelişmelerin yansıması olarak Türkiye İmalat PMI endeksi 2017 yılının başında eşik değer 50,0’nin altında kaldı. Diğer taraftan, istihdamın istikrarlı seyretmesi ve ihracatın artması olumlu gelişmeler olarak kayda geçti. Türk lirasındaki değer kaybı yine maliyet baskılarının güçlü kalmasına neden oldu.”

İstanbul İmalat PMI endeksi yüzde 46,9 oldu

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de ocak ayında 46,9 düzeyinde kaydedilerek şehrin imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki zorlukların devam ettiğine işaret etti. Üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki değişimleri yansıtan alt endeksler ocak ayında manşet endeks üzerinde etkili oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim Endeksi eşik değer 50,0’nin altında kaydedildi. Aralık ayına göre gerileyen yeni siparişler, firmaların birikmiş işlerini ocak ayında daha da azaltmalarına imkan tanıdı. Geçen yılın ekim ayındaki artışı takiben istihdam endeksi ocak ayında nötr düzeyin altında kalmaya devam etti.