Ağaç işleme sektörü ile ilgili dünyadaki en önemli pazarlardan biri olan Rusyada düzenlenen mobilya ve ahşap işleme makineleri fuarında, 14 firma ülkemizi temsil etti. İki yılda bir Crocus Expo’da gerçekleştirilen 15. WOODEX Moskova Fuarı’nın bu yılki organizasyonuna AİMSAD, Türk Pavilyonu olarak katıldı.

Rusya’nın Moskova kentinde gerçekleştirilen Rusya’nın en önemli mobilya ve ahşap işleme makineleri fuarı olan WOODEX 2017 Fuarı için AİMSAD organizatörlüğünde 14-17 Kasım 2017 tarihleri arasında katılım sağlandı. 28 farklı ülkeden 300’den fazla firmanın katıldığı WOODEX 2017, sektörün en önemli buluşma noktalarından biri oldu.

İki yılda bir Crocus Expo’da gerçekleştirilen WOODEX Moskova fuarının bu yılki organizasyonuna AİMSAD, Türk Pavilyonu olarak katıldı. Türk Pavilyonu’nun içinde AİMSAD üye firmalarından ABM, AES, Akemsan, As Metal, Dinçmak ve Timsan yer aldı. Ayrıca AİMSAD üyelerinden Canmaksan, Edda, Hizmet Him Makine, Üstünkarlı, Törk Makine ve Vermak kendi stantları ile fuara katılım sağladılar.

Ağaç işleme sektörü ile ilgili dünyadaki en önemli pazarlardan biri olan Rusya’nın mobilya ve ahşap işleme makineleri fuarında Türkiye’den 14 firma ülkemizi Moskova’da temsil etti. Fuarın en büyük katılımcı ülkelerinden biri Türkiye oldu. İlk defa bir fuara AİMSAD Türk Pavilyonu olarak katılım sağlanırken, bu modelden gerek katılımcılar gerekse AİMSAD üyeleri oldukça memnun kaldı. Önümüzdeki dönemde bu modelin başka fuarlarda daha da genişletilerek yapılması konusunda da fikir birliğine varıldı. WOODEX fuarı süresi boyunca AİMSAD standına yoğun ilgi gösterildi. Gelen ziyaretçilere Türkiye ve ağaç işleme makineleri sektörüyle ilgili bilgiler verildi.

Erol: “Rusya güçlü ve büyük potansiyele sahip bir pazar”

WOODEX fuarında açılış kurdelesinin kesiminden önce konuşma yapan AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, 15. WOODEX Moskova Fuarı’nın açılış töreninde bulunmanın kendisi için bir onur olduğunu söyledi.

 

 

Rusya’nın güçlü ve büyük potansiyele sahip gelişmekte olan bir pazar olduğunu dile getiren Erol, Türk ağaç işleme makinecileri olarak Rus mobilya endüstrisinin kalite anlayışının farkında olduklarını, bu nedenle de fuarda mükemmel bir birliktelik ortamı yakalayacaklarını kaydetti. Son 15 yılda ihracat pazarının geliştirildiğini ve 120’den fazla ülkeye ulaştığını açıklayan AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, “Sadece Alman ve İtalyan makineleriyle yapılan rekabet, Türk ağaç işleme makine sistemine yüksek kalitede perspektif getirdi. Son 15 yılda Türk mobilyacılığı ihracatı 10 kat gelişti. Türk mobilyaları birçok dünya markasına mal sağladığı gibi kendi markalarını da yarattı. Gelişimlerini desteklediği ve dünya pazarında devamlı büyüme gösterdiği için yüksek teknolojili Türk makinecilerine teşekkür ediyorum.

 

Bu yıl fuara 14 güçlü katılımcı ile katıldık. Bu şirketler Türk misafirperverliği ile değerli Rus müşterilerini bekliyor. Bölgenin iki güçlü ülkesi olarak, yeni bir vizyon ile gelecek yıllarda aramızdaki ticari geliştirmek için dört gözle bekliyoruz. Türk ve Rus uluslarının kardeşliğinin uzun sürmesini diliyorum” diye konuştu.

[su_custom_gallery source=”media: 220150,220151,220152″ limit=”17″ link=”image” target=”blank” width=”230″ height=”120″ title=”never”]Ligna[/su_custom_gallery]

Ormancılık sektörü, istihdamı ve ihracatı ile ekonomi için önem taşıyor

Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, aynı zamanda dünyanın en geniş orman bölgelerini bünyesinde bulunduruyor. Rusya’da yaklaşık 8 milyon metrekarelik orman alanı var. Bu rakam; Rusya’nın 17 milyon kilometrekarenin üzerinde yüz ölçüme sahip olduğu düşünüldüğünde neredeyse ülkenin yarısının orman sahalarıyla kaplı olduğunu gösteriyor.

Orman ürünleri sanayisi, Rusya ekonomisinin önemli bir bileşenini oluşturuyor. Ülke için istihdam ve ihracat bakımından önemli sanayi sektörü olan ormancılık sektöründe küçük ve orta ölçekli olmak üzere 60 binden fazla işletme faaliyet gösteriyor. Günümüzde Rusya orman ürünleri üretimi ve ihracatı açısından oldukça yüksek bir potansiyele sahip. Ancak Rusya’nın ihraç ettiği ağaç ürünlerinin büyük bir kısmını hammadde veya yarı işlenmiş ürünler oluşturmakta ve dolayısıyla ihracattan elde edilen gelir, potansiyel gelirin çok altında kalıyor. Ağaç ürünleri ihracatının geliştirilmesi için, ihracatın çeşitlendirilmesi ve katma değeri daha yüksek olan ürünlerin ihracattaki payının artırılması önem taşıyor. Bununla birlikte ihracata yönelik devlet teşviklerinin artırılması gerekiyor.

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Rusya’da dış ticaretin serbestleşmesi sonucu ülkede orman ürünleri dış ticaretinin önemi de arttı. Ekonominin dışa açılmasıyla birlikte orman ürünleri ihracatında önemli artışlar yaşadı. 2010 yılından itibaren küresel ekonomide başlayan canlanma ile birlikte Rusya ağaç ürünleri ihracatı tekrar artmaya başlamış ve 2013 yılında ağaç ürünleri ihracatı 7,3 milyar dolara yükselmiştir. Rusya ağaç ürünleri ihracatı, 2001-2013 döneminde yıllık yüzde 15 oranında büyüdü. Rusya’nın 2013 yılı itibariyle yuvarlak odun üretimi 194 milyon m3, kereste üretimi 33 milyon m3, kontrplak üretimi 3,3 milyon m3 ve yonga levha üretimi ise 5,5 milyon m3’dür. Rusya’nın dünya yuvarlak odun üretimindeki payı yüzde 5,4 ve kereste üretimindeki payı ise yüzde 5,5’dir. Bununla birlikte Rusya’nın dünya yuvarlak odun ve kereste ihracatındaki payı sırasıyla yüzde 17,9 ve yüzde 11,6’dır (Poyker, 2013). Zengin bir orman varlığına sahip olan Rusya orman ürünlerini daha çok hammadde olarak ihraç ediyor. Rusya orman ürünleri ihracatının yüzde 60’dan fazlasını yuvarlak odun ve kereste oluşturuyor. Ancak son yıllarda özellikle katma değeri yüksek orman ürünlerinin üretimi ve ihracatına da önem veriliyor.

WOODEX 2017 Fuarı –  Katılımcı Türk Firmalar,

[su_custom_gallery source=”media: 220164,220165,220166,220167,220168,220169,220170,220171,220172,220173,220174,220175,220176,220177,220178,220179″ limit=”17″ link=”image” target=”blank” width=”230″ height=”120″ title=”never”]Ligna[/su_custom_gallery]