Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İşadamları Derneği (AİMSAD), üye firmalarında çalışan kadın yöneticiler ve kadın çalışanlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla rol aldıkları reklam filminde “Kadın başımıza çıktık yola, kadın başımıza başarıyoruz” diyerek, kadınların her alanda başarılı olabileceğine dikkat çeken bir mesaj yayınladı.

AİMSAD üyesi kadın makina imalatçıları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladıkları mesajda, yaşadıkları gururu, “Güçlü kadın güçlü gelecek” sloganıyla kamuoyuna duyurdu. Her ne kadar ‘erkek egemen’ anlayışın hakim olduğu sektörlerden birinde olsalar da var güçleriyle çalıştıklarını, ürettiklerini, önlerine çıkan duvarları bin bir emekle yıktıklarını söyleyen AİMSAD üyesi kadınlar, 8 Mart’ta hemcinslerine daha çok üretim, daha çok cesaret, daha fazla çalışma mesajı verdi.

Bugün tüm dünyada ve ülkemizde büyük bir umut ve coşkuyla anılan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihinde büyük bir facia yatıyor. 8 Mart’ın tohumları 1908 yılında, New York’ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atıldı.

New York’un 20. yy’da yaşadığı en büyük facia olan Triangle Gömlek Fabrikası yangını 123 kadın, 23 erkek işçinin ölümü ile sonuçlandı. Fabrikada bazıları çocuk yaşta olan ve zor şartlarda çalıştırılan işçiler, daha iyi şartlarda çalışmak için greve başladı. Ancak polis eylemcilere müdahale etti. Bu sırada binanın 8. katında başlayan yangından kimi işçiler kurtulmayı başarsa da, 9. katta çalışan işçiler yangın uyarısını zamanında alamadı. İşçilerin bir kısmı çıkış kapılarının kilitlenmesinden dolayı pencereden atlasa da kurtulmayı başaramadı, diğer işçiler ise yanarak can verdiler.

AİMSAD’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü reklam filmi:

Hakkının mücadelesini veren kadınlar 8 Mart’ın tarihini yazdı

1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin liderlerinden Clara Zetkin, tekstil fabrikasında yaşamını yitiren kadın işçilerin anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisinde bulundu ve bu öneri konferansta oy birliğiyle kabul edildi.

Aslında Kadınlar Günü için önceleri kesin bir tarih belirlenmedi. 1921 yılında Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilen III. Enternasyonal Komünist Kadınlar Toplantısı’nda kadınlar için belirlenen günü adının ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak anılmasına karar verildi. Fakat I. ve II. Dünya Savaşı yıllarında bazı ülkelerde bu günün anılması yasaklandı. 1960’lı yılların sonunda ise ABD’de gerçekleşen çeşitli gösterilerin ardından Batı Bloku ülkelerinde giderek daha güçlü şekilde gündeme geldi. 16 Aralık 1977 tarihinde ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.

Türkiye’de Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kutlanması

Ülkemizde ilk kutlama 1921 yılında yapıldı. Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanan bu gün, sonraki yıllarda giderek yaygınlaşırken, 1975 yılı ve sonrasında yaygın ve yığınsal olarak kutlanmaya başladı.

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü kutlamaları 1980 yılı askeri darbesiyle 4 yıl sekteye uğrasa da, kadın örgütlerinin yeniden devreye girmesi ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü halen kutlanmaya devam ediyor.

Kadınlara eşit haklarda Türkiye 85. sırada

Dünya Bankası’nın yayımladığı “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk” adlı rapora göre dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı 6 ile sınırlıdır. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85. sırada yer aldı.

Çalışmada, 10 yıllık mali ve yasal eşitsizlik verileriyle; seyahat özgürlüğü, annelik, aile içi şiddet ve varlık yönetimi hakları gibi faktörlere de bakıldı.

Dünya Bankası’na göre bu alanlarda iki cinsiyet arasında, yüzde 100 eşitliği sağlayan ülkeler sadece Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç. 85. sıradaki Türkiye’de ise bu oran yüzde 79,38.

“Makinada kadın çalışmaz” önyargısını yıktılar

Değeri tarihinde büyük bir mücadele yatmasından kaynaklanan Kadınlar Günü armağan edilmiş bir gün değil. Kadınların sosyal, siyasal, ekonomik yaşamda verdikleri söz sahibi olma mücadelesinin bir sonucudur.

Tarih boyunca el attıkları tüm alanlarda en az erkekler kadar başarı gösteren ve saygı duyulacak işlere imza atan kadınlar her alanda gücünü göstermeye devam ediyor. Türkiye’de de ağaç işleme makineleri sektöründe çalışan ve “makinada kadın çalışmaz” önyargısını yıkan AİMSAD üyesi güçlü kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla şunları söyledi:

Yelda Akıncı – BiesseTurkey Makine Tic. ve San. A.Ş.

“İş hayatındaki avantaj ve dezavantajların kadın veya erkek kimliği ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan kişisel özellikleriniz, olaylara bakış açınız ve sunduğunuz çözümlerdir. Hemcinslerime bu sebeple şunları öneriyorum: “İyi bir eğitim alın, kendinizi yetiştirin. Kadın olmakla ilgili ön yargıları unutun, mesleklerin cinsiyeti yoktur. Kendinize güvenin, cesur olun, en iyisini yapabileceğinize inanın, planlı çalışın, kendinize ve sevdiklerinize vakit ayırın, hem çocuk, hem kariyer yapmak pekala mümkün, hayatı ıskalamayın”.

Edibe İmen – Bup Kesici Takımlar San.Tic. ve Ltd. Şti.

Erkek hegemonyasında olan makine sektöründe var olmaya çalışan ve tüm olumsuz bakışlara rağmen başarı gösterip yıldızları toplayan insanoğlunun en kıymetlisi biz kadınlar, her yerde zekamızla, gücümüzle ve çalışkanlığımızla kendimizi ispatladığımıza inanıyorum. Rüştünü ispat edene kadar erkeklerin ‘başaramayacaksın’ ön yargılarını her kadın gibi bende yaşadım ama motivasyonlu ve en iyisini yapma arzusu ile iş hayatında hak ettiğim yere gelmeyi başardım. İşin cinsiyeti olmaz, üretmek ve çalışmak çok önemli, bu iş bana göre değil düşüncesinden kurtulun, her sektörde var olmaya çalışın.

Didem Fatma Demir – Hasdem Makina ve Kesici Takım İmal. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Makina sektöründe olmak çok eğlenceli. Bir şeyler tasarlıyor olmak, onları üretmek ve çalıştıklarını görmek büyük keyif veriyor bana. Tabi zorlukları var, önce fiziksel kıyas başlıyor: “Makina ağır, sen onu nasıl kaldıracaksın? Sen onu nasıl işleyeceksin? Sen onu tasarladın da aşağı inip nasıl kontrol edeceksin?” diyorlar. Lakin fark etmedikleri şey, beyninizi kaslarınızdan daha çok kullanmaya başladığınızda, bütün o işler çok kolaylaşıyor. Hatta söyleyebilirim ki, bizleri fiziksel anlamdan ziyade zihinsel anlamda küçümsüyorlar, o yüzden bizi buraya yakıştıramıyorlar ve birçok fiziksel engel çıkarıyorlar.

Tabi profesyonellik sorunumuz da var. Çoğu zaman sizi profesyonel bir çalışma arkadaşı olarak görmüyorlar. Bu sebeple hemcinslerime; beyninizi daha çok kullanın, onlar işleri çok ‘efor’ sarf ederek yapıyorlar diye siz de öyle yapmak zorunda değilsiniz ve profesyonelliğinizi ne durumda olursanız olun koruyun. Bu ikisi faktör bir araya gelince karşınızdaki ne kadar ön yargılı olursa olsun, yaptığınız işin kalitesini görmezden gelemiyor demek istiyorum.

Tijen Akoğlu – AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Feniş Ahşap Pvc. Al. İşl. Mak. Tas. İml. San. Tic. A.Ş.

Makine imalat sektöründe olmak, yenilikler yapmak, ekonomiye katkıda bulunmak müthiş bir duygu. Kadınlar pratik zekası, çalışkanlığı, ikna kabiliyeti ve işe bağlılıkları ile sektörde fark oluşturuyor ve oluşturmaya devam edecektir. Kadınlara önerim; hangi sektörde olurlarsa olsunlar kendilerini geliştirmek için araştırsınlar, yenilikleri takip etsinler. En önemlisi severek yapılan her işte başarı kendiliğinden gelecektir. Türkiye için yılmadan, yorulmadan çalışmalıyız, üretmeliyiz ve yurt dışında marka olmalıyız.

Neriman Kılıç – Netmak Kesici Takım İmalat Pazarlama Limited Şirketi

Eğitimini aldığınız mesleğin daha çok erkekler tarafından icra edildiği hissi okul yıllarında aşılanıyor bir kere size. Buna rağmen daha güçlü hissediyorsunuz kendinizi çünkü bir erkeğin yapabileceğini düşünüldüğü şeyi siz bir kadın olarak yapıyorsunuz. İşiniz özel bir durum alıyor, bilinçli bir çevreniz varsa övgü görüyor, değilse “Aaa o kadar erkeğin içinde nasıl çalışıyorsun”larla karşılaşıyorsunuz. Önemli olan nerede, nasıl çalıştığınız değil, severek yaptığınız işin her kapıyı açması mümkün. Makina sektöründe “kadın çalışmaz” anlayışının yıkılması gerekiyor.

Filiz İnan – Vermak Makine Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti.

Sektörümüzü, ağırlıklı olarak erkeklerin temsil etmesi ve müşterilerin de çoğunlukla erkeklerden oluşması sebebiyle kadın çalışanlar görmek bazı kimselerce yadırganıyor. Bu sektörün içinde olmanın en zor yönü, kadınları çalışma hayatında görmeye alışamamış kişilere bunu kabul ettirmek oluyor. Hemcinslerime tavsiyem, karşılarına çıkan hiçbir engelin kendilerini yıldırmasına izin vermemeleri ve pes etmeden amaçları uğruna azim ve gayretle çalışmalarıdır.

Arzu Mızrak Topal – Mızrak Ahşap İşleme Makineleri San. ve Tic. A.Ş

23 yıldır ağaç işleme makineleri sektöründeyim. İşinizi severek yaptığınızda başarı geliyor ve başarılarınız da motivasyonunuz oluyor. Yıllar da size çok sayıda anekdot bırakıyor. Çocuklarımız gibi emek vererek, fedakarlık ederek büyüttüğümüz işletmemizle duyduğumuz gururda saklı kadın olmak.Hangi sektörde çalışırsa çalışsın kadın olmak fedakarlık ve özveri gerektiriyor. Kadınlar önce işlerini sevsinler, sevsinler ki başarı gelsin. Başarı beraberinde özgüven ile birlikte mutluluk da getirecektir”

Kadın ve erkeklere eşit ekonomik haklar verilme oranı

Ülke                                                                                    Hak eşitliği (yüzde)

Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg, İsveç  %100

Avusturya, İrlanda, Portekiz, İspanya, İngiltere                   %97,5

Avustralya, İzlanda, Sırbistan                                               %96,8

Peru                                                                                       %95

Almanya, Mauritius                                                              %91,8

Ekvador                                                                                %89,3

ABD                                                                                      %83,7

Türkiye                                                                                 %79,38

Çin                                                                                       %76,2

Rusya                                                                                    %73,1

Hindistan                                                                              %71,2

Endonezya                                                                            %64,3

Bangladeş                                                                              %49,3

Pakistan                                                                                %46,2

İran                                                                                       %31,2

Suudi Arabistan                                                                   %25,6

(Kaynak: Dünya Bankası)