Orman Mühendisleri Odası (OMO) İstanbul Şubesi, TÜYAP Ağaç İşleme Makinesi ve İntermob Fuarı 2016 kapsamında “Ahşabın Tasarım Serüveni” başlıklı uluslararası katılımlı bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

24 Ekim tarihinde TÜYAP, AEMDER, İstanbul Üniversitesi, Biesse ve Crescope gibi sektöre gönül vermiş kurum ve kuruluşların katkıları ile gerçekleşen sempozyum çerçevesinde, ahşabın tasarımından üretimine ve ürün haline gelişine kadarki tüm süreç sanayiden, sivil toplum kuruluşlarından ve üniversitelerden sektör paydaşları tarafından masaya yatırıldı.

Sektörde yaşanan sorunların bilimsel platformda tartışılmasını ve sanayi ile birlikte çözümler üretil- mesini amaçlayan sempozyumla, üniversitelerin yaptığı çalışmaları sanayi ile buluşturmanın yanında sanayinin yaptığı çalışmaların üni- versitelerle paylaşılmasına zemin hazırlanması hedeflendi. Sempozyumda Türkiye’de tasarım konusunda marka olmuş isimlerin yaptıkları konuşmalarla, mobilya tasarımı konusunda ülkemizdeki durumun neler olduğu ve daha neler olması gerektiği ele alındı. Yurtdışından özellikle tasarım konusunda dünyada iddialı isimler yetiştirmiş olan İtalya’dan da konuşmacıların katıldığı sempozyumda, farklı bakış açılarının gündeme taşınması sağlandı.

Sempozyumda konuşan Organizasyon Komitesi Başkanı ve OMO İstanbul Şube Başkanı Yüksel Yüksel, bu organizasyonu her yıl seminer ve panel şeklinde TÜYAP’ın işbirliği ve destekleri ile yaptıklarını hatırlatarak, “Bu sene ise çıtayı biraz daha yükselterek AEMDER ve Biesse’nin katkılarının yanı sıra, birçok üniversitenin bilimsel katkı sağlayarak verdikleri desteklerinin sonucunda gerçekleştiriyoruz” dedi.

AEMDER Başkanı Mahir Alp, TÜYAP Genel Müdürü Ali Mahmutoğlu ve Biesse temsilcisinin birer protokol konuşması yaptığı sempozyumda, ilk oturum Prof. Dr. Aynur Aydın moderatörlüğünde mobilya tasarımına yönelik yaptığı konuşma ile başladı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yeşil, geçmişten günümüze Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği ve Orman Endüstri Mühendisliği’nin vizyonu ve geleceğine dair önemli bilgiler aktardı. Oturumun devamında Selami Cilan, orman ürünlerinin ülkemizdeki durumu ve sektörün hammadde ihtiyaçlarından, Metin Kahveci ise tasarımın maliyeti ve bunların tasarım sürecine etkilerinden bahsetti.

Sempozyuma AİMSAD adına katılan Genel Sekreter Vekili Arif Onur Kaçak ise, sektörün genel durumuna kısaca değinip yerli makine üreticilerinin sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir sunum yaptı.