Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 16. MÜSİAD EXPO’nun açılışında konuştu. Zeybekci, kendisinden önce MÜSİAD Başkanı Nail Olpak’ın bir “ekonomi bakanı” gibi konuşma yaptığını belirterek, “Ben de bir ‘MÜSİAD başkanı’ gibi konuşma yapmaya çalışacağım.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” sözlerine atıf yapan Zeybekci, “Dünya bu gerçeği inşallah anlayacaktır. Evet, dünya değişmeli. Son dönemdeki gelişmeler ve özelikle Brexit ve bugün sonuçlanan ABD seçimlerinden sonra dünyanın değiştiğini hem de köklü değişiklikler olacağını ve bunların da Türkiye’nin faydasına ve yararına olacağını inşallah göreceğiz.” diye konuştu.

MÜSİAD’ın 24 yıl önce rahmetli Turgut Özal ile başlayan Türkiye’nin uyanış sürecinde, ötelenmiş, önü her fırsatta kesilmiş sanayi ve ticarette mahir insanları ve girişimcilerin ülkenin kayıp yılları olarak anılan 90’lı yıllarına ‘yeter’ diyerek ayağa kalkışını temsil ettiğini belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

“Bu, üstadın deyişiyle ‘Geleceğin Türkiyesi’ni kuracak kim var?’ diye milletin sorduğu anda sağına soluna, önüne ardına bakmadan ‘Ben varım’ diye ayağa kalkan yiğitlerin hikayesidir. MÜSİAD, 90’lı yılların başında yıkılan duvarlar ve bloklardan sonra dünyanın yeniden kurulduğunun, sınırların yeniden çizildiğinin, ticaret ve sanayi dengelerinin yeniden oluştuğunun ilk farkına varan insanların, Türkiye’nin geleceğin dünyasını kuranlardan olması inancının hayat bulduğu bir çatıdır. MÜSİAD, dünyada savaşların artık ekonomi, bilim, teknoloji ve bilgi savaşları şeklinde gerçekleşeceğini görenlerin, Türkiye’nin bu muasır medeniyet mücadelesinde yerini, ülkenin tüm değer ve imkanlarıyla topyekun bir seferberlikle gerçekleşeceği öngörüsünün sahiplerinin milli bir projesidir.”

Zeybekci, MÜSİAD’ın, çağı yakalama hedefinde Türkiye’nin yer altı ve üstü tüm kaynaklarının topyekun seferber edilmesinin, aynı davanın dertlilerinin bulunup bu mücadeleye katılmalarının sağlanması projesi olduğunu belirterek, “MÜSİAD bir başarı hikayesidir. Bugün amaç, temel esaslarda hasıl olmuş, yola çıkma başarısı sağlanmıştır. Bu amaçlar için aynı bilinçle 24 yıl önce yola çıkan bu ülkenin evlatlarından Allah razı olsun. Eminim MÜSİAD’ın bugün geldiği noktayı gördüklerinde sevinç ve gururu hak ederek yaşıyorlardır. Sizler bizim yol ve dava arkadaşlarımızsınız. Sizlerle tüm dünyada ülke ülke, Cumhurbaşkanımızın tabiriyle dünya kazan biz kepçe, kapı kapı dolaşarak Türkiye’mizi dünyanın etken ekonomilerinden biri haline getirmek için gece gündüz çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘Sihirli formül KOBİ’lerde’

Dünyanın Türkiye’nin çok önceden keşfettiği, ülkenin tamamını ve kaynaklarını harekete geçirmenin sihirli formülünün KOBİ’lerde olabileceği gerçeğini yeni fark ettiğini dile getiren Zeybekci, “Ama birçoğunda KOBİ zenginliği ya hiç yok ya da yeterli sayı ve duyarlılıkta değil. Hamdolsun biz her iki açıdan oldukça zenginiz.” dedi.

Zeybekci, MÜSİAD’ın Türkiye’nin her köşesinden KOBİ’leri bünyesinde barındırmanın yanında, artık ülkenin her sektörde en seçkin dev şirketlerinin yer aldığı büyük bir şemsiye haline geldiğini ifade etti.

Dünyanın yeniden yapılandığını, yeni bloklar ve birliklerin oluştuğunu anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:

“Dünyanın ekonomi haritalarının yeniden çizildiği günümüzde, Türkiye’miz 15 yıl önce bize münasip görülen sınırları Cumhurbaşkanımızın liderliğinde nasıl yıkıp çıktıysa, aynı şekilde edilgen değil etken bir ekonomi olarak dünya ekonomi haritalarını çizen ülkelerden olmak istiyoruz. Yeni Türkiye artık sürdürülebilir bir şekilde enerji, hammadde ve ara malı geleceğini garanti altına alan, bilgiyi üreten ve bu bilgiyi dünya pazarlarını fethedecek teknolojiye dönüştüren bir ülke olma yolunda Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlılıkla ilerliyor. Bir zamanlar jet lastiği olmadığı için uçağını kaldıramayan Türkiye’nin, bugün silah sanayisinin cirosu 6 milyar dolara, ihracatı 2 milyar dolara ulaşmıştır. Diğer bir deyişle 80’lerin tabiri olan sürümden kazanmak değil nitelikli üretim yaparak ve yaptığımız üretime ‘Made in Turkey’ damgasını vurarak dünya sahnesinde yer almak istiyoruz.”

Ar-Ge harcamaları

Zeybekci, amaçlarının 2002 yılında milli gelirin yüzde 0,5’i olan ve 2014 yılında yüzde 1 seviyesine yükselttikleri Ar-Ge harcamalarını, 2023’e kadar yüzde 2,5-3 seviyesine ulaştırarak ülkenin teknoloji altyapısını, inovasyon kapasitesini muasır medeniyetler seviyesine yükseltmek olduğunu söyledi.

Bunun için nerede yapılırsa yapılsın yüksek teknoloji yatırımlarını hükümet olarak 5. bölge teşvikleriyle desteklediklerini aktaran Zeybekci, orta ve yüksek teknoloji yatırımlarında da yaptıkları yeni değişiklikle Türkiye’nin neresinde olursa olsun 4. bölge destekleri verdiklerini kaydetti.

‘Yüksek gelirli ülkeler sınıfında olacağız’

Zeybekci, “Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hazırladığımız ve şu anda dünyadaki en iddialı teşvik sistemlerinden biri haline getirdiğimiz proje bazlı teşvik sistemimizle de ülkemizi küresel bir yatırım üssü haline getirme yolunda önemli adımlar atıyoruz ve sistemde kendi devlerimizi yaratmak istiyoruz. Ancak bu sayede ihracatımızdaki yüksek teknolojili ürünlerin oranını şimdiki yüzde 4’ler seviyesinden yüzde 15’ler seviyesine yükseltecek ve yaratılan katma değer sayesinde 2023 yılında yüksek gelirli ülkeler sınıfında olacağız.” dedi.

Türkiye’nin fason üretim yapan edilgen bir ekonomi olma tuzağına düşmeden, yüksek katma değer yaratan, markalaşma ve Ar-Ge’ye önem veren etken bir ekonomi modeline geçiş sağlayacağını vurgulayan Zeybekci, böylece dünyada egemen olan kültür kalıpları kullanılarak belirlenen tüketim alışkanlıkları ve tüketim ağlarında Türkiye’nin etki alanı genişleyeceğini dile getirdi.

‘Artık Türkiye’deki fuarları da destekleyeceğiz’

Türkiye’nin çoğunlukla aynı dili, kültürü ve inancı paylaştığı geniş kültür coğrafyasındaki avantajlarıyla, tüketim alışkanlıklarını belirleme ve tüketim ağlarını kontrol etme potansiyelini de kullanacağını belirten Zeybekci, bu amaç doğrultusunda bu yıl 16’ncısı gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO’nun Türkiye’nin dış ticaret hedeflerine ulaşmasında önemli bir araç haline geldiğini ifade etti.

Ekonomi Bakanlığı olarak MÜSİAD’dan kurucusu olduğu DEİK ile birlikte bu başarılı fuar çalışmalarını dünyanın önemli noktalarında da gerçekleştirmelerini istediklerini bildiren Zeybekci, bugüne kadar Türk ihracatçıların yurt dışı fuar çalışmalarının tamamını desteklediklerini ama bu yıl itibarıyla artık ihracatçıların Türkiye’de düzenledikleri uluslararası fuarları da destekleyeceklerini söyledi.

‘KKTC’ye her türlü desteği veriyoruz’

KKTC Tanıtım Günleri Fuarının da MÜSİAD EXPO ile eş zamanlı olarak İstanbul Fuar Merkezinde yapıldığına işaret eden Zeybekci, “KKTC, ekonomik gelişimini güven ve huzur içerisinde yaşamasını teminen her türlü desteği verdiğimiz ve ne olursa olsun bunu sürdüreceğimiz bizim kalbimiz, canımız… Biz KKTC’yi sadece komşu, dost, kardeş bir ülke olarak değil, Konya, Kayseri, Aydın’ı nasıl görüyorsak aynı şekilde görüyoruz.”dedi.

Zeybekci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla hayata geçirdikleri ve ilkini Tahran’da açtıkları, ikincisini New York’ta, üçüncüsünü ise Dubai’de kurmayı hemen hemen tamamladıkları Türkiye Ticaret Merkezlerinde (TTM) en önemli ortaklarının MÜSİAD olacağını söyledi.