AİMSAD önderliğinde Adana’da bu yıl ikinci kez düzenlenen Çukurova Ahşap İşleme Makineleri ve Çukurova Mobilya Yan Sanayi Fuarları, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda iş insanının katılımıyla 10-14 Nisan 2019 tarihleri arasında Adana Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İlki 2016 yılında düzenlenen ve ahşap, orman ürünleri ve teknolojileri sektörlerinde yenilik ve trendlerin yanı sıra, ağaç işleme makineleri firmalarının en son teknolojideki ürün ve hizmetlerini sergiledikleri Çukurova Ahşap İşleme Makineleri ve Çukurova Mobilya Yan Sanayi Fuarları’nın ikincisi 10-14 Nisan 2019 tarihleri arasında Adana Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sektörün gelişimine katkı sağlamak için Türkiye’nin 40’a yakın ilinden ve Ortadoğu, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetleri’nden gelen sektör temsilcilerini aynı çatı altında buluşturan fuara AİMSAD üyelerinden, AES CNC, Törk Makine, Mızrak Makine, Netmak Kesici Takımlar, Öz Konyalılar, Özkar, BUP Kesici Takımlar, Dinçmak Makine ve Turanlar Makine firması katılım sağlarken, fuarı yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda kişi ziyaret etti.

Fuarın açılışında konuşan AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa S. Erol, Anadolu fuarlarının önemine dikkat çekti. Adana’nın gelişmiş sanayisi ve orman altyapısı ile sektörün Ortadoğu’ya açılan en önemli kapılarından birisi olduğuna dikkat çeken Erol, sektörün son yıllarda hız kesmeden artan büyümesine bu fuarların katkısının olduğunu söyledi.

Ağaç işleme makineleri sektörünün son üç yıldır cari açık vermeden üretmeye, yatırım yapmaya ve ihracata devam ettiğini belirten Erol, 2019’da ABD, Rusya, Vietnam ve Güney Afrika gibi dünya ağaç işleme makineleri ticaretinde öne çıkan pazarları hedeflediklerini açıkladı.

Sektörün 2018 yılı performansını da değerlendiren Erol, “2018 yılını 102.5 milyon dolar ihracat rakamı tamamladık ve 2013 yılındaki 95 milyon dolarlık ihracat rekorunu kırdık. Buna karşılık ithalat ise 61 milyon dolarda kaldı. Yüzde 166 ihracatın ithalatı karşılama oranı ile 2018 yılını tamamladık. 2018 yılına ilişkin Genel Sekreterliğimizin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde elde edilen üretim tahminimiz ise 240 milyon dolardı. İç pazarda yaşanan sıkıntıları ihracata odaklanarak aşmayı planlıyoruz. 2019 yılı Ocak ayında ise bir miktar ihracatta azalma görülse de 2019 yılını yeni bir rekor ile tamamlayacağımızı düşünüyorum” dedi.

Ağaç işleme makineleri sektörü gelişmeye çok açık

Mobilya ve ahşap sektörünün dünyada her noktada üretimi olan bir sektör olduğuna değinen Erol, 81 ilde mobilya üretimi yapıldığını ve ağaç işleme makineleri sektörünün aynı anda çok fazla sektöre dokunduğunu söyledi. Ağaç işleme  makineleri sektörünün, makina imalat sanayinde de ana sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Erol, “Sektörün dünyadaki senelik hacmi yaklaşık 9-10 milyar dolar seviyelerinde. Türkiye’de ise yıllık yaklaşık 250-300 milyon dolar seviyelerinde  seyrediyor. Dünyadaki hacme bakıldığı zaman önemli ve gelişmeye çok açık bir sektörümüz var. Makina ve imalat sanayi en stratejik sektörlerden biri. Sonuç itibariyle günümüzde herşey makine. Özellikle gelişmiş ülke seviyesine çıkabilmek için, nitelikli ürün üretebilmek için yapacağımız her türlü Ar-ge ve Ür-ge projeleri bizim kg bedelimizi yükseltecek. Bu ister istemez ülkenin imalat kabiliyetlerini de geliştirecektir. Hali hazırda ürettiğimiz makinalarda kg bedeli çok düşük. Yaklaşık 3 – 4 dolarlar seviyesinde geziyor ürettiğimiz ürünler ve bu çok düşük bir miktar. Rekabet ettiğimiz ülkelerde bu rakam 10 dolarların üzerinde. Bu sebeple makine sektöründe nitelikli ürün imalatını biran evvel geliştirip özellikle tüm dünyada geçerli olan Endüstri 4.0 makinaların birbiri ile iletişimi konusunu biran evvel çözüp, özellikle de üzerine otomasyon ve yazılımı ilave ederek kg bedelimizi yukarıya doğru çekmeliyiz” diye konuştu. 

Adana’nın mobilya ihracatı 27 milyon dolar

Fuarın açılışında konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş da, Orta Doğu başta olmak üzere, Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerine yönelik ihracat potansiyeliyle Adana’nın önemli bir fuar gerçekleştirdiğini belirterek, mobilya ve ahşap ürünlerinin, günlük yaşamın her alanına dokunan, herkesin ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında geldiğini dile getirdi.

2018 yılında Adana’nın 27 milyon dolar mobilya ihracatı gerçekleştirdiğini kaydeden Demirtaş, “Sektörün Adana’ya sağladığı katma değeri yükseltmek amacıyla, Sarıçam Göztepe Mahallesi’nde 200 hektar alanda, 150-200 civarında mobilya işletmesinin yer alacağı yeni ve modern bir sanayi sitesinin kurulması için imar planı çalışmalarımızı tamamladık. Genel mobilya üretiminin yüzde 10’unu tek başına karşılayan ve klasik mobilya iskeleti üretiminde de Türkiye lideri olan Adana, sanayi sitemizin faaliyete girmesiyle birlikte ‘Adana Mobilyası’nı markalaştırarak rekabet gücünü daha da arttıracaktır” şeklinde konuştu.

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz de, Adana’nın ve bölgenin yanı sıra 92 yabancı iş adamının iş bağlantısı kurmak üzere fuara geldiğini belirterek, Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak ve KKTC’den önemli iş insanlarının geldiğini söyledi. Alagöz, “Fuarda, katılımcı firmalara ilgili sektörlerde hedeflerini yakalama fırsatı sunarken; katılımcı firmalar da yerli ve yabancı rakipleri ile bir araya gelme, bilgi paylaşımı, marka, hizmet ve yeniliklerini tanıtma, ürünleri karşılaştırma, Ar-Ge faaliyetlerine yön verme, yeni işbirlikleri kurma ve neticesinde büyüyen pazarlardan daha fazla kazanç sağlama potansiyeline sahip oldu” dedi.

Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan da mobilya açısından makinedeki teknolojik gelişmelerin çok önemli olduğunu söyledi.

TÜYAP Adana Fuarcılık Anonim Şirketi tarafından, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) işbirliği ve Adana Valiliği, Adana Büyük Şehir Belediyesi, Çukurova Fuarcılık A.Ş, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası, Adana Mobilya Sanayicileri İş Adamları Derneği ve KOSGEB’in destekleri ile düzenlenen fuar;  katılımcı ve ziyaretçilerine beklentilerini sağladı.

Katılımcı AİMSAD Üye Firmaları