Her geçen yıl global mobilya pazarında yerini daha da güçlendiren, piyasaya sunduğu kaliteli ve yenilikçi ürünleri ile dikkatleri üzerine çeken ve kendinden sıkça söz ettiren mobilya sektörüne genel bir bakış açısı yaratmak, başarılarını ve ihtiyaçlarını konuşmak üzere başlattığımız Mobilya Röportajları’nın ilk konuğu, Doğtaş Mobilya Uluslararası Piyasalar Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Taner Kırcı oldu.

Estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek yaşam alanlarını dönüştüren önemli bir endüstri dalı olan mobilya sektörü, son yıllarda teknolojik gelişmeler, tasarım trendleri ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlarla birlikte büyük bir evrim geçirdi. Türk mobilya sektörü de ortaya çıkardığı kaliteli ürünleriyle sektörün trend pazarlarından biri haline geldi. Türk mobilya sektörünün son yıllardaki gelişim ve dönüşümünü konuştuğumuz Doğtaş Mobilya Uluslararası Piyasalar Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Taner Kırcı; “Değişikliklere uyum sağlamak için değişen trendleri yakından takip edip, tasarım ve üretim süreçlerimizi daha esnek hale getirmemiz gerekiyor. Tüm bları yaparken yeni teknolojileri benimseyip üretim ve ürünlerimize adapte ederek süreçlerimizi yönetiyoruz” dedi.

Türk mobilya sektörünün güncel durumu ile ilgili rakamsal verileri bizimle paylaşır mısınız?
  • Üretim: Türkiye’de mobilya üretimi 2022 yılında 11 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2021 yılına göre yüzde 10,5 artış anlamına geliyor.
  • İhracat: Türkiye’nin mobilya ihracatı 2022 yılında 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2021 yılına göre yüzde 11,2 artış anlamına geliyor.
  • İç pazar: Türkiye’de mobilya iç pazarı 2022 yılında 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2021 yılına göre yüzde 8,5 artış anlamına geliyor.

Mobilya sektörünün ihracattaki ağırlığı da her geçen yıl katlanarak artıyor. Mobilya sektörünün toplam ihracat içindeki payı 2022 yılında yüzde 2,3 olarak gerçekleşmişti. Bu rakam, 2021 yılına göre yüzde 0,5 artış anlamına geliyor. Bununla birlikte mobilya sektörünün istihdam rakamları da her yıl oldukça olumlu bir şekilde ilerliyor. Mobilya sektöründe 2022 yılında yaklaşık 250 bin kişi istihdam edildi. Bu rakam, 2021 yılına göre yüzde 5 artış anlamına geliyor.

Türk mobilya sektörünün en önemli ihracat pazarları
Türk mobilya sektörünün en önemli ihracat pazarları hangileri? Türkiye’nin bu pazarlardaki performansı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türk mobilya sektör ihracatı 2022 yılında bir önceki yıla göre ihracatını yüzde 11 artarak 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türk mobilya sektörünün en önemli ihracat pazarları sırasıyla;

  • Irak: 538 milyon dolar
  • Almanya: 402 milyon dolar
  • İsrail: 243 milyon dolar
  • ABD: 240 milyon dolar
  • Fransa: 205 milyon dolar

İlk beşten sonraki diğer önemli pazarlar ise Libya, İngiltere, Hollanda, Romanya ve BAE olarak belirtebiliriz.

“Sürekli yenilenen ürün portföyümüz ile sektör olarak rekabet avantıjımızı sürdürüyoruz”
Türkiye güçlü olduğu pazarlarda rekabet avantajını sürdürmek için ne tür çalışmalara imza atıyor?

Mobilya sektörü olarak istikrarlı büyümemizi ve rekabet avantajımızı sürdürmek için büyük emek veriyoruz. Türk mobilya sektörü olarak; sürekli yenilenen ürün portföyü, AR-GE yatırımları, coğrafyaya göre çeşitlenen müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen özel ürünler, tasarımda ve fonksiyonlarda yapılan yenilikler ile rekabet avantajımızın yüksek olduğu coğrafyalarda varlığımızı en iyi şekilde sürdürmeye devam ediyoruz.

“Çin, İtalya, Almanya ve Polonya ülkemizin en önemli rakipleri”
Türk mobilya sektörünün en önemli rakipleri hangi ülkeler?

Ürün grubu ve marka kategorisine göre değişiklik göstermekle birlikte genellemek gerekirse başta dünya mobilya ithalatında da büyük paya sahip olan Çin, İtalya, Almanya ve Polonya, ülkemizin önemli rakipleri.

Sektörünüzdeki yeni ve yükselen pazarlar hangileri?
  • ABD
  • Kuzey ve Sahra altı Afrika pazarı
  • BAE
Uluslararası mobilya pazarlarında gözlemlediğiniz son trendler nelerdir?

Hızlı değişen renk ve kumaş trendleri, sadelik, fonksiyonellik ve tasarımın tekrar öne çıkması son zamanlarda dikkat çeken trendler arasında yer alıyor.

“Türk mobilya sektörü, çeşitlilik açısından oldukça zengin”
Türk mobilya sektörünün uluslararası arenada hangi tasarım ve stil özellikleriyle öne çıktığını düşünüyorsunuz?

Türk mobilya sektörü, özllikle çeşitlilik açısından oldukça zengin. Sektörde klasik, modern, avangart, rustik gibi farklı tarzlarda mobilya üretimi yapılıyor. Bu durum da, dünyanın her coğrafyasında, her zevke ve ihtiyaca hitap eden mobilya bulma imkanı sunuyor.

“Yeni teknolojileri benimseyip üretim ve ürünlerimize adapte ederek süreçlerimizi yönetiyoruz”
Peki, Türk mobilya sektörü olarak tüketici taleplerindeki değişikliklere uyum sağlamak için tasarım ve üretim süreçlerinizi nasıl adapte ediyorsunuz?

Sektör olarak özellikle tüketici araştırmaları başlangıç için bize birçok değerli veri sağlıyor. Bu araştırmalar
tüketicilerin ne tür mobilyalara ilgi duyduğunu, mobilyalardan ne beklediklerini ve mobilya satın alırken hangi faktörleri dikkate aldıklarını anlamamıza yardımcı oluyor. Bu değişikliklere uyum sağlamak için ise değişen trendleri yakından takip edip, tasarım ve üretim süreçlerimizi daha esnek hale getirmemiz gerekiyor. Tüm bunları yaparken yeni teknolojileri benimseyip, bunları üretim ve ürünlerimize adapte ederek süreçlerimizi yönetiyoruz.

Türk ağaç işleme makinelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Üretiminizin ne kadarlık bir bölümünü yerli makinelerle sağlıyorsunuz?

Türk ağaç işleme makineleri sektörü son yıllarda göstermiş olduğu ciddi gelişmelerle biz üreticiler için çok iyi bir alternatif konumuna geldi. Geçmişte birçok ağaç işleme makinesini alanında tekelleşmiş yurt dışı menşeili firmalardan satın almak dışında bir seçeneğimiz yoktu. Günümüzde yerli firmalarımızın gerek ürün kaliteleri gerekse teknik servis hizmetleri ile yabancı markalarla rahatlıkla rekabet edebilecek bir seviyede olduğunu düşünüyoruz. Birçok üretim tesisimiz mevcut, bu tesislerimizin her birinde alanının en iyisi olan ve ihtiyaçlarımızı en iyi karşılayacak makineleri kullanmaya özen gösteriyoruz. Bir rakam vermek gerekirse şu an tüm makine parkurumuzun yüzde 25’i yerli makinelerden oluşuyor diyebiliriz. Amacımız bu oranı çok daha yukarılara taşımak.

“Navlun fiyatları ve siyasi problemlerin taşımacılıkta yarattığı problemler ihracat operasyonlarımız için en büyük engel”
İhracat süreçlerinde karşılaştığınız ticaret engelleri nelerdir? Bu sorunlarla ilgili çözüm önerileriniz nedir?

Sorunlar:

  • Ticaret tarifeleri: Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerde, mobilya ürünleri için uygulanan tarifeler, ihracatı olumsuz etkiliyor.
  • Teknik engeller: Bazı ülkeler, mobilya ürünlerine yönelik teknik engeller (ithalat yasağı gibi) uygulamakta. Bu engeller, Türk mobilyalarının bu ülkelere ihracatını zorlaştırıyor.
  • Gümrük prosedürleri: Bazı pazarlarda gümrük prosedürlerinin karmaşık ve zaman alıcı olması, ihracatı olumsuz etkiliyor.
  • Navlun problemleri/fiyatları: Dönemsel olarak ciddi artış gösterebilen navlun fiyatları ve siyasi problemlerin taşımacılıkta yarattığı problemler ihracat operasyonlarımız için en büyük engel konumunda. Günümüzdeki Süveyş Kanalı problemi bu gerçeği bir kez daha karşımıza çıkardı.
  • Vize problemleri: Özellikle son iki yıldır yaşanan vize problemleri bölge  seyahatlerimizi ve operasyonlarımızı engelliyor.

Çözüm önerileri:

Bu sorunların çözümü için öncelikle navlun bedellerinde devlet desteklerine ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra ikili ticaret anlaşmaları artırılmalı ve son olarak ihracatçı firmalara vize kolaylığı sağlanmalı.