Yeni yıl itibarıyla birçok işletme zorunlu olarak e-Fatura kullanmaya başlarken, hala iş dünyasında bu sistem ve uygulanışı hakkında bilgi eksikleri olduğu gözlemleniyor. Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olan e-Fatura hakkında bilgilerinizi doğrulamak ya da yeni bilgiler edinmek için aşağıdaki 15 madde size önemli bir rehber olacak.

 

10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip mükellefler 31 Aralık 2015 tarihine kadar e-Fatura ve e-Defter’e geçmek zorunda. Yılda 500 milyon TL’nin üzerinde tasarruf ettirecek e-Fatura ve e-Defter uygulamaları, muhasebe ve finansal süreçlerin takibinde büyük kolaylık, hız ve verimlilik sağlıyor.

T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yeni düzenlemesiyle, mevcut 20 bin civarındaki mükellefe ilave olarak, 10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip 30 bin civarında mükellef de 31 Aralık 2015’ten itibaren e-Fatura ve e-Defter uygulamasına zorunlu olarak geçti. Yeni kapsam genişlemesiyle birlikte 2016 yılı başında e-Fatura ve e-Defter kullanan mükellef sayısının 50 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

Tüm akaryakıt ve madeni yağ lisansına sahip şirketler ile, faaliyet konusuna bakılmaksızın, 2014 yıl sonu cirosu 10 milyon TL ve üzerinde olan tüm mükelleflerin 31 Aralık 2015 tarihine kadar sistemlerini hazırlayıp, 1 Ocak 2016 itibariyle e-Fatura ve e-Defter kullanmaya başlaması zorunlu oldu. Ayrıca 2014 yıl sonu cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan e-Ticaret firmalarına da 31 Aralık 2015 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme şartı geldi.

Belirli bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez bir şekilde mühürlenmiş, satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan elektronik belge olan E-Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip bulunuyor. E-Fatura ile oluşturma, gönderme, saklama ve ibraz gibi adımların tamamı elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. GİB tarafından yönetilen e-Fatura uygulamasında, tek format ve standarda göre satıcı ve alıcı arasında zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan güvenli bir sistem oluşturmak amaçlanıyor.

Yeni yıl itibarıyla birçok işletme zorunlu olarak e-Fatura kullanmaya başlarken, hala iş dünyasında bu sistem ve uygulanışı hakkında bilgi eksikleri gözlemleniyor.

İşte tereddütte kalınan en önemli konular ile ilgili 15 maddede e-Fatura sistemi…

 

1-E-Fatura benim için uygun bir çözüm değil.

Eğer aylık olarak az fatura kestiğinizi düşünüyorsanız ve e-Fatura uygun bir çözüm değil diyorsanız, tüm fatura işlemlerinizi bulut tabanlı ön muhasebe programlarını kullanarak ücretsiz hale getirebilirsiniz.

 

2-E-Fatura zorunluluk kriterlerine uymuyorum, geçmeme gerek yok.

E-Fatura’ya geçiş zorunluluğu olmayan şirketler de e-Arşiv e-Fatura sistemine geçiş yapabilirler. Türkiye dijitalleşiyor, gelişen teknolojiler şirketleri ve devleti dönüştürüyor. E-Fatura da bu dönüşümün bir parçası ve bu dönüşümün 2018’de tamamlanması planlanıyor. Fatura maliyetlerinizi düşürmek, işlerinizi dijitalleştirmek ve son ana kalıp aksaklıklar yaşamamak için e-Fatura’ya hemen geçiş yapabilirsiniz.

 

3-Başvuru süreci çok zor.

E-Fatura’ya geçiş şu an beklenen kadar yaygınlaşmadığı için başvuru süreci uzun görünüyor. Bulut tabanlı ön muhasebe programlarının paneli üzerinden hiç uğraşmadan kolaylıkla e-Fatura’ya geçişiniz sağlanıyor. Hem de ofisinizden çıkmadan e-Fatura’ya geçmiş oluyorsunuz.

 

4- Mali mühür çok pahalı!

E-Fatura’ya geçiş önündeki en büyük sorun mali mühür ücretinin yüksek bulunması idi. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen mali mühür ücretleri 2016 itibari ile indirildi. Daha önce tüzel kişiler için 690 TL, gerçek kişiler için 240 TL olan mali mühür fiyatları tüzel kişiler için 400 TL gerçek kişiler için ise 200 TL’ye indirildi.

 

5- Sürekli mali mühür taşımak istemiyorum.

E-Fatura oluştururken mali mühüre ihtiyacınız yoktur. Mali mühürü sadece e-Fatura aktivasyon sürecinde onaylama işlemi yaparken kullanırsınız.

 

6- Şahıs şirketiyim, e-Faturaya geçemiyorum.

Şahıs şirketleri de e-Fatura kullanabilir; hem de daha düşük mali mühür fiyatı ile.

 

7- Elimde bir tomar matbu fatura var, e-Faturaya geçemem.

Matbu faturanın size maliyeti yalnızca baskı maliyeti değildir. Tabii ki bastırılmış faturalarınızdan istifade etmek isteyebilirsiniz fakat gönderme, saklama ve muhasebeciye iletme maliyetlerinden kaçınmak için hemen e-Fatura’ya da geçebilirsiniz.

 

8- E-Fatura gönderdikten sonra faturada değişiklik/iptal işlemi yapamam.

Matbu faturada olduğu gibi elektronik faturada da iptal ve iade yapabilirsiniz. Fakat şunu not düşmekte fayda var: Elektronik fatura oluşturulduktan sonra değişiklik yapılamaz.

Göndermiş olduğunuz fatura e-Fatura ise, faturayı karşı tarafın reddetmesi üzerine yeni bir e-Fatura oluşturulabilir, e-Arşiv ise siz iptal edip tekrardan yeni bir fatura oluşturabilirsiniz.

 

9- E-Fatura numarası ile elimdeki matbu faturaların fatura numarası devamlılığını sağlayamam.

Böyle bir devamlılık zorunluluğu yok. e-Fatura gönderdiğiniz sürece GİB e-Faturanıza bir fatura numarası atayacaktır.

 

10- E-Fatura kullanmayan müşterilerimle sorun yaşarım.

E-Fatura’ya geçiş yapmamış olan müşterilerinize e-Arşiv faturası gönderebilirsiniz. Bu fatura mali değeri olan ve matbu fatura ile eşdeğerli bir faturadır. Faturayı isterseniz e-posta olarak gönderir isterseniz de çıktısını alarak verebilirsiniz.

 

11- Müşterim e-Fatura kabul etmiyor.

Teknik olarak müşterinizin e-Fatura kabul etmemesi mümkün değildir. E-Fatura, T.C. Maliye Bakanlığı onaylı bir faturadır ve hem siz hem de müşteriniz için işlevsel olarak normal faturadan farklı değildir.

 

12- Müşterim T.C. kimlik numarası vermek istemiyor.

Muhatabınız eğer e-Fatura kullanıcısı ise e-Fatura’yı vergi numarası üzerinden gönderirsiniz. Eğer muhatabınız bir gerçek kişi ise ve e-Fatura kullanıcısı değilse o zaman e-arşiv faturası düzenlemeniz gerekir. e-Arşiv faturası düzenlerken T.C. kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur. 11111111 yazarak geçebilirsiniz.

 

13- Gerçek kişilere, son kullanıcılara fatura gönderemem.

Gerçek kişilere e-Arşiv faturası düzenleyerek e-Posta olarak gönderebilir ya da yazıcınızdan çıkartarak verebilirsiniz.

 

14- E-faturaya geçince Mali Müşavirim de e-Defter’e geçmek zorundaymış.

Eğer şirketiniz e-Fatura’ya geçmek zorunda ise muhasebeci ya da mali müşavirinizin de e-Defter’e geçmesi gerekir. Eğer şirketinizin e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu yok, fakat siz e-Fatura kullanmak istiyorsanız e-Defter kullanmak zorunda değilsiniz.

 

15- E-Fatura’ya geçmek çok maliyetli.

E-Fatura’ya geçişin farklı yolları var. Geçiş sırasında aktivasyon ücreti, entegrasyon ücreti, mali mühür, anahtar ücreti, fatura başı ödeme gibi çeşitli giderlere maruz kalabilirsiniz. E-Fatura’ya, entegrasyon ve aktivasyon ücreti ödenmeyen bulut tabanlı ön muhasebe programları ile geçmeniz mümkün.