Tüm dünyanın içinde bulunduğu enflasyonist ortamda işletmelerin doğru kararlar alıp, doğru yatırımlar yapması için finans kullanımın ve finansal okuryazarlığın ne kadar önemli olduğunu anlatan Çiğdem Güven Yönetim Danışmanlık, Koçluk & Mentorluk Hizmetleri Kurucusu Çiğdem Güven; “Finansal okuryazarlık hem bireye hem de firmalara geniş çaplı avantajlar sağlar. Finansal okuryazarlık konusunda kendini geliştirmiş firmalar gelir-gider dengesini başarılı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetirken, ekonomik piyasaları doğru yorumlayarak sermaye ve yabancı kaynak yönetimini dengeli yapabilirler. Bu nedenle firma yöneticileri borçluluk-sermaye ilişkisini iyi değerlendirmeli ve farklı finansman alternatiflerine hakim olmalıdırlar ve firmalarına en uygun finansman seçeneğini belirlemelidirler” diye konuştu.

Finansman kullanımı ve finansal okuryazarlık bilgisi arasında güçlü bir ilişki olduğuna dikkat çeken Çiğdem Güven Yönetim Danışmanlık, Koçluk & Mentorluk Hizmetleri Kurucusu Çiğdem Güven; “Finansmana erişim konusunda verilen etkili kararların en büyük nedeni işletmenin, doğru piyasa analizi yaparak kendisine ulaşılabilir yol haritaları çizmesidir. Bu yol haritaları sonucunda işletme, kendisine belirlediği büyüme hedeflerine ulaşmak için doğru finansman kaynağını belirleyebilmektedir” dedi.

  • Öncelikle bize biraz finansal okuryazarlığın ne olduğunu ve ne olmadığını anlatır mısınız?

Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü’nün (OECD) tanımına göre; “Finansal okuryazarlık, finansal tüketicilerin, finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmesini veya finansal risk ve alternatifler arasında tercihte bulunabilecek farkındalığa sahip olmasını temin ederek finansal refahını artırma sürecidir.” Finansal okuryazarlık temelde parayı doğru yönetebilme kabiliyetidir. Hem bireyler hem de firmalar için oldukça önemli olan finansal okuryazarlık yetkinliği gelir-gider dengesinde etkili finansman yöntemlerini uygulamak ve ekonomik değişkenleri doğru yorumlayabilmek anlamına gelir. Finansal okuryazarlık sadece finansal terimlerin ve finansal enstrümanların anlamını bilmek değildir. Doğru ve etkili bir finansal okuryazar olmak için finansal terimlerin ve enstrümanların anlamları ile birlikte finansal enstrümanlar arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiyi doğru yorumlamak oldukça önemlidir.

“FİNANSAL OKURYAZARLIK KONUSUNDA YETKİN OLAN İŞLETMELER DOĞRU FİNANSMANA ERİŞİM KONUSUNDA DAHA ETKİLİ KARARLAR VERİR”

  • Türkiye’deki işletmeler finansman kullanmayı biliyorlar mı?

Finansman kullanımı ve finansal okuryazarlık bilgisi arasında güçlü bir ilişki vardır. Finansal okuryazarlık konusunda yetkin olan işletmeler doğru finansmana erişim konusunda daha etkili kararlar verirler. Finansmana erişim konusunda verilen etkili kararların en büyük nedeni işletmenin, doğru piyasa analizi yaparak kendisine ulaşılabilir yol haritaları çizmesidir. Bu yol haritaları sonucunda işletme, kendisine belirlediği büyüme hedeflerine ulaşmak için doğru finansman kaynağını belirleyebilmektedir. Ancak finansal okuryazarlığı düşük olan firmalar doğru finansman kaynağını belirleme konusunda, finansal okuryazarlık bilgisi güçlü olan firmalar karşısında yetersiz kalmaktadır.

* Günümüzde birçok firma bankalardan kredi kullanıyor. Peki bu kredileri doğru kullanabiliyorlar mı?

Banka kredileri konusu finansal okuryazarlık bilgisi içinde oldukça geniş ve kritik bir yer kaplamakta.  Firmanın kendisi için belirlediği büyüme hedefleri doğrultusunda doğru kredi kullanımı oldukça önemlidir. Finansal okuryazarlık bilgisi yüksek firmalar doğru kredi kullanımı konusunda daha etkili kararlar alırlar. Örneğin; ihracat yapmak isteyen bir firma, firma içi analizlerini finansal açıdan tamamladıktan sonra çok çeşitli kredi seçenekleri arasından kendisi için en etkili seçimi yapabilir.

“FİRMA YÖNETİCİLERİ BORÇLULUK-SERMAYE İLİŞKİSİNİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

  • Firmalar ülkemizde krediye kolay ulaşabiliyorlar mı?

Bankaların ve diğer finansman sağlayan kuruluşların, firmaları finansal açıdan nasıl analiz ettiklerini firma yönetiminin bilmeleri kritiktir. Firma yöneticileri borçluluk-sermaye ilişkisini iyi değerlendirmeli ve farklı finansman alternatiflerine hakim olmalıdırlar ve firmalarına en uygun finansman seçeneğini belirlemelidirler. Firmaların, finansman sağlayan kuruluşları belirleme ve bu kuruluşlarla sağlayabileceği iş birliğini doğru açıdan değerlendirmesi ve bir yol haritası belirlemesi finansman yönetiminin başarısı için oldukça kritiktir. Makro ve mikro finansal stratejiler belirlenirken bu stratejilerin birbiri ile çelişmemesine de dikkat edilmelidir. Türkiye’de KOBİ’ler için finansmana erişimi kolaylaştırmak adına hazırlanmış KOSGEB, Eximbank, KGF, İGE, TCMB Reeskont kredileri ve bankaların KOBİ’ler için sundukları finansman kaynaklarını inceleyebilirler.

“FİNANSAL OKURYAZARLIK HEM BİREYE HEM DE FİRMALARA GENİŞ ÇAPLI AVANTAJLAR SAĞLAR”

  • Finansal okuryazarlık anlamında kendini geliştirmiş firmaların genel özellikleri nedir?

Finansal okuryazarlık hem bireye hem de firmalara geniş çaplı avantajlar sağlar. Finansal okuryazarlık konusunda kendini geliştirmiş firmalar gelir-gider dengesini başarılı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetirken ekonomik piyasaları doğru yorumlayarak sermaye ve yabancı kaynak yönetimini dengeli yapabilirler. Finansal okuryazarlık konusunda yetkin firmalar genelde firma için finansal analizler doğrultusunda uygun hedef seçip bu yolda emin adımlarla ilerlerler. Doğru finansman seçimleri onlar için kritiktir. Ayrıca finans ve ekonomi alanındaki uzman görüşlerini de değerlendirip kendi finansal analizleri doğrultusunda uygun çıkarımlar yapabilir.

“FİNANSAL OKURYAZARLIK İLE İŞLETMELER KENDİLERİNE DAHA ETKİLİ HEDEFLER BELİRLER”

  • Dünyada finans işletme ve okuryazarlık üçgeni nasıl çalışıyor?

Finans, ihtiyaç duyulan fonların uygun şartlarda sağlanması ve verimli bir şekilde kullanılmasıdır. Finansal okuryazarlığın işletmelerde yaygınlaşması ile beraber işletme ve okuryazarlık üçgeni verimlilik konusunda pozitif bir ivme kazanır. Finansal okuryazarlık ile işletmeler kendilerine daha etkili hedefler belirlerler. İşletmeler bunu yaparken yüksek maliyet problemini ortadan kaldırırlar.

“PROFESYONELLER, YÖNETSEL YETKİNLİKLERİNİ FİNANSAL YETKİNLİKLER İLE DESTEKLEMELİLER”

  • Son olarak finansal liderlik hakkında neler söylemek istersiniz?

İçinde bulunduğumuz yüksek enflasyonist ortamda finansal liderlik oldukça kritik bir yetkinliktir. İş dünyasındaki profesyoneller yönetsel yetkinliklerini finansal yetkinlikler ile desteklemelidirler. İşletmelerde finansal liderlik yetkinliği sadece finans departmanı için gerekli değildir. Diğer departmanlar yöneticileri de finansal konularda kendilerini geliştirmeliler. Çünkü bütçe yönetimi ve kredi tipleri gibi finansal konular işletmeler için oldukça kritik. Bu nedenle üst ve orta düzey yönetim kadroları finansal konularda kendilerini geliştirmelidirler.