Avrupa Birliği, Euro bölgesi, OECD, G7 ve G20’nin kurucu üyeleri arasında yer alan İtalya, dünyada en çok ziyaret edilen ülkelerden biri. Leziz yemekleri, coğrafi konumunun sağladığı eşsiz güzellikteki şehirleri, güçlü ekonomisi İtalya’yı bir cazibe merkezi haline getiriyor. Hem mobilya hem de ağaç işleme makineleri sanayisinde önemli bir aktör olan İtalya, 2022 yılında mobilya üretiminde üçüncü sırada yer aldı.

Güney Avrupa’da Akdeniz’e kıyısı olan bir yarımada konumundaki İtalya, İsviçre Fransa Slovenya ve Avusturya ile komşu. Avrupa’nın en kalabalık dört ülkesinden biri olan İtalya, gelişmiş bir ekonomiye sahip. Dünyada en fazla ziyaret edilen ülkelerden biri olan İtalya’nın, en turistik şehirleri Roma, Milano, Napoli, Palermo, Floransa, Bari, Venedik, Verona ve Pisa.

EURO BÖLGESİNDEKİ EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ ULUSAL EKONOMİ

Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılanın oldukça yüksek olduğu ülke, Euro bölgesindeki en büyük üçüncü ulusal ekonomi konumunda. Gelişmiş, büyük bir ekonomiye sahip olan İtalya, Avrupa Birliği, euro bölgesi, OECD, G7 ve G20’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor. En yakın ticari ilişkilerini, toplam ticaretinin yaklaşık yüzde 59’unu gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkeleriyle gerçekleştiriyor. Pazar payına göre en büyük ticaret ortakları, Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, Birleşik Krallık ve İspanya.

KÜRESEL OLARAK ÜÇÜNCÜ LÜKS MALLAR MERKEZİ

Büyük bir üretici konumunda olan ülke, makine, araç, ilaç, mobilya, gıda, giyim ve robotlar da dahil olmak üzere çeşitli ürünlerin de ihracatçısı. Avrupa’daki lüks mallar için en büyük merkez ve küresel olarak üçüncü lüks mallar merkezi olan İtalya, dünyaya mühendislik ürünleri, tekstil ve konfeksiyon üretim makineleri, nakliye araçları, kimyasal ürünler, küçük mineraller, metaller, ihraç ediyor. İtalya ekonomisini ayakta tutan en güçlü kaynak ise turizm, iletişim, makine, kimya, ilaç, tekstil ve beyaz eşya.

MOBİLYA İHRACATINDA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Centre for Industrial Studies (CSIL) tarafından EUMABOIS için hazırlanan World Furniture Outlook verilerine göre; 2022 yılı sonunda, İtalya rapora konu olan 21 ülke içerisinde 22 milyar dolarlık mobilya üretimi ile üçüncü, 12.7 milyar dolarlık ihracatı ile dördüncü, 3 milyar dolarlık ithalatı ile 13. ve 12.5 milyar dolarlık yurt içi satışı ile dokuzuncu sırada yer aldı. İtalya’nın mobilya üretimine ilişkin geçmişe dönük rakamları incelendiğinde, ülkenin 2021 yılında 22 milyar dolarlık, 2020’de 17 milyar dolarlık, 2019’da 19 milyar dolarlık, 2018’de 20 milyar dolarlık üretim yaptığı görüldü.

KOMŞUSU FRANSA MOBİLYADA EN ÖNEMLİ TİCARİ PARTNERİ

İhracat verilerine bakıldığında ise İtalya, 2021 yılı sonunda 12.5 milyar dolar, 2020’de yaklaşık 10 milyar dolar, 2019’da yaklaşık 11 milyar dolar, 2018’de 11.4 milyar dolar ve 2017’de toplam 10.6 milyar dolar mobilya ihracatı gerçekleştirdi. İtalya’nın 2022 yılı sonunda en çok mobilya ihracatı gerçekleştirdiği ülke yüzde 16.9 ile komşusu Fransa oldu. Fransa’yı sırasıyla yüzde 13 ile Amerika Birleşik Devletleri yüzde 9.7 ile Almanya, yüzde 8.3 ile Birleşik Krallık, yüzde 4.9 ile Çin, yüzde 4.3 ile İsviçre, yüzde 3.6 ile İspanya, yüzde 3.1 ile Rusya, yüzde 2.4 ile Belçika ve yüzde 1.9 ile Polonya takip etti.

TÜRKİYE, İTALYA’NIN MOBİLYA İTHAL ETTİĞİ ÜLKELER ARASINDA YER ALDI

Mobilya ithalatında yüksek rakamlara sahip olmayan İtalya, 2022 yılından rapora konu olan 2013 yılına kadar genel itibariyle yıllık 2 milyar dolarlık mobilya ithalatına imza attı. İtalya’nın 2022 yılında mobilya ithalatındaki en büyük partneri ise, dünyanın en büyük güçlerinden biri olan Çin oldu. Yüzde 32.8 ile ilk sırada yer alan Çin’i yüzde 12.7 pay ile Almanya takip etti. İtalya’nın 2022 yılı içinde mobilya ithal ettiği diğer ülkeler ise şöyle oldu; yüzde 9.7 ile Polonya, yüzde 7.5 ile Romanya, yüzde 4.6 ile Fransa, yüzde 2.8 ile İsveç, yüzde 2.6 ile İspanya, yüzde 2.5 ile Türkiye, yüzde 2.3 ile Litvanya ve yüzde 1.9 ile Slovenya.

2023 YILI SONUNDA YURT İÇİ SATIŞLARDA DARALMA OLMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

2022 ve 2021 yılında 12 milyar dolarlık yurt içi mobilya satışı gerçekleştiren İtalya’nın 2019 yılındaki yurt içi satışı yaklaşık 10 milyar dolar seviyelerindeydi. Dünya mobilya sektörünün önemli oyuncularından biri olan İtalya’nın 2023 yılı sonundaki yurt içi mobilya satışlarında yüzde 3’lük bir daralma, 2024 yılı sonunda ise yüzde 2’lik bir büyüme kaydetmesi öngörülüyor.

EN AZ ÜRETİM OFİS MOBİLYASINDA YAPILDI

Mobilya üretim segmentleri incelendiğinde; İtalya’nın 2022 yılı sonunda yüzde 64’lük bir pay ile en çok diğerleri grubunda yer alan mobilya üretimi yaptığı görüldü. Ayrıca toplam mobilya üretiminin yüzde 16’sını koltuk, kanepe, sandalyeler, yüzde 15’ini mutfak mobilyaları ve yüzde 5’ini de ofis mobilyaları oluşturdu.

221 MİLYON DOLARLIK MAKİNE İTHALATI

İtalya’nın ağaç işleme makine sektöründeki ticari verileri incelendiğinde; 2022 yılı sonunda ülkenin toplam 221 milyon dolarlık makine ithalatı yaptığı görüldü. 2021 yılında 205 milyon dolarlık ithalat yapan İtalya’nın 2020 ithalat rakamı ise 127 milyon dolar olarak gerçekleşti. İtalya, 2022 yılında 66 milyon dolar ile en fazla diğerleri grubunda yer alan makinelerin ithalatını gerçekleştirdi. Bunu 45 milyon dolar ile testere makineleri, 38 milyon dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler takip etti. İtalya, geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 milyon dolar ile en az delik açma veya zıvanalama makineleri ithalatı yaptı.

TİCARİ İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Türkiye’nin, İtalya’ya gerçekleştirdiği ağaç işleme makineleri ihracatı ise 2022 yılı sonunda yaklaşık 6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracat rakamları 2021’de 4 milyon dolar, 2020’de ise 3 milyon dolar olmuştu. Türkiye, geçtiğimiz yıl İtalya’ya 2 milyon dolar ile en fazla diğerleri grubunda yer alan makinelerin ihracatını gerçekleştirdi. İkinci sırada 1.5 milyon dolar ile testere makineleri, üçüncü sırada ise 1.4 milyon dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineleri yer aldı. Rakamlar incelendiğinde önemli bir ithalatçı ülke konumunda olan İtalya ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği görüldü.