Çetin Ünsalan – Gazeteci / [email protected]

Bir tarafta dünyadaki ekonomik gelişmeler, öte tarafta kur tartışmaları, bir yanda yüksek bir enflasyon diğer yanda üreticinin yansıtamadığı enflasyon maliyeti derken 2022 senesine girdik.

Elbette biliyoruz ki, Türk reel sektörü durmadan yoluna devam etmek için her türlü yolu deneyecektir. Ama bu yolculuğu sağlıklı ve sürdürülebilir kılmak için gündemin bir numarasına ne parayı, ne pazarı, ne istihdamı, ne de rekabeti yerleştirmemelisiniz.

Bence hepsinde sağlıklı sonuç alabilmenin yolu, temeline doğru veriyi koymaktan geçiyor. Bu konuda sıkıntılar, çekinceler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama veri ekonomisine doğru yol alınan bir dünyada, düğmenin yanlış iliklendiğini göz ardı ederek sonuç almak mümkün değil.

O yüzden her işi bırakıp firmaların gerçek fotoğrafını ortaya koymak gerekiyor. Bu aynı zamanda sektörün geleceğe ilişkin yol haritasını sağlıklı hale getirmek adına da yapılması gereken bir işlem.

Yeni bir pazara mı gireceksiniz? O pazarda rekabet edebilmekten ürün tutundurmaya kadar ne yaparsanız yapın başlangıç noktasında elinizde ne olup olmadığını, avantajlı ve dezavantajlı yönlerinizi bilmelisiniz.

Finansman mı kullanacaksınız? Alacağınız kredinin bilançonuzun dengelerini nasıl etkileyeceğini ancak bilançonuzdaki gerçekleri bilirseniz tahmin edebilirsiniz. Gereksiz para kullanarak, nakit para nedeniyle bilançosunu bozan firmalar bile olabileceğini unutmamalısınız. Çünkü paranın da bir maliyeti var.

Yeni bir makine yatırımına mı yöneliyorsunuz? Şayet elinizde müşteri taleplerinden üretim kapasitenizdeki verimlilik detaylarına kadar gerçekçi veriler yoksa, o yatırımın sizin için ihtiyaç olup olmadığını, hatta makine tercihinizin doğru olup olmadığını bilemezsiniz.

Aynı durumu insan kaynağı, dijitalleşme yatırımı, ortaklık görüşmesi, enerji kullanımı ve daha birçok başlık için konuşabiliriz. Ama esas olan firmaların gerçek fotoğraflarıyla yüzleşme zorunluluğudur.

Yani bir maça çıkan futbol takımı olduğunuzu düşünün. Elinizdeki futbolcuların durumunu, sahanın niteliğinden ya da rakibin özelliklerinden önce belirlemediyseniz, elde edeceğiniz skor başarısı tamamen tesadüflere kalır.

Bu örnek iş hayatı için de geçerli. Farklı nedenlerle göz ardı edilen ya da firma özeli olarak birkaç kişinin bildiği bilgilerle artık uzun yol almak mümkün değil. Daha önceki dönemlerde bu durum idare edilebiliyor, sıkıntıyı uzun vadede göğüsleme sonucunu doğuruyordu.

Fakat bilgiye herkes tarafından ulaşılabildiği, veriler üzerinden verimlilik hesabının yapıldığı, dijitalleşmeyle süreçlerin hızlandığı koşullar altında, çarpık bilginin sonuçlarını çok daha erken ve sert görmek mümkün.

Bu nedenle 2022 ve sonrası için, ekonomideki tüm gelişmeleri dikkatle takip etmenin yanında, içe dönmek, içerinin fotoğrafını çekmek ve eksik ya da fazla verilerinizle yüzleşmek, firmalarınızı ve genelde de sektörü yarına taşıyacak mihenk taşı olacaktır. Korkmayın verilerinizle dost olun.