Reed Tüyap Genel Müdürü Ali Muharremoğlu 22-26 Ekim 2022 tarihlerinde kapılarını açacak olan WoodTech Fuarı’nın 35 yıllık serüvenini, bu yıl hem katılımcıları hem de ziyaretçileri bekleyen yenilikleri ve 2023 yılında hayata geçecek değişiklikleri anlattı. WoodTech 2022 Fuarı için çok iddialı olduklarını belirten Ali Muharremoğlu; “Sektörde faaliyet gösteren firmalarımız her geçen gün artıyor, bu da ürün çeşitliliğini artırıyor. Bu zengin ürün çeşitliliği de dünyanın her tarafından fuarımıza olan ilgiye büyük bir katkı sağlıyor” diye konuştu.

WoodTech Fuarı’nın her yıl yeni başarılara imza attığına değinen Reed Tüyap Genel Müdürü Ali Muharremoğlu; “WoodTech’te Avrupa, Amerika, Afrika, Balkanlar, Orta Doğu ve Asya bölgesinden gelen profesyoneller İstanbul’daki bu görkemli buluşmada sadece ticaret yapmıyorlar, aynı zamanda büyük yatırımlarla ilgili de anlaşmalar sağlıyorlar. Türkiye’nin stratejik konumu, iş insanlarını çok cazip iş birliklerinin İstanbul’da gerçekleşeceği konusunda motive ediyor. Reed Tüyap olarak nitelikli katılımcı konusunda çok hassas davrandığımızı, fuara gelen ziyaretçilerin tabir-i caizse sektörel doygunluğa ulaşmalarını hedeflediğimizi belirtmek isteriz” dedi.

  • WoodTech 35 yıldır aralıksız devam eden çok başarılı bir fuar. Öncelikle bu 35 yıllık serüvenden biraz bahsedebilir misiniz? İlk fuardan bugüne neler yaşandı?

WoodTech Fuarı ilk olarak 1988 yılında Tepebaşı’nda bulunan Tüyap İstanbul Sergi Sarayı’nda, 1.400 metrekare alanda 100’e yakın katılımcı firmayı ve yaklaşık 5 bin ziyaretçiyi ağırlamıştır. Katılımcı ve ziyaretçilerimizin fuar deneyimlerini geliştirmek, fuara ayırdıkları zaman ve kaynaklardan en fazla verimi almalarını sağlamak için, ziyaretçi ve katılımcı segmentasyonlarından kalitesine, yerleşimden ziyaretçi sirkülasyonuna, fuarda gerçekleşen ticaretten oluşan potansiyellere çok sayıda parametreyi detaylı bir biçimde değerlendirip, müşteri memnuniyetini yükseltmek için uzun yıllar boyunca paydaşlarımızla beraber itinalı ve özverili çalışmalar gerçekleştirdik.

Sektörün yeni pazarlara açılmasına ve uluslararası iş birlikleri geliştirmesine katkı sunmak üzere pazarlama ağını sürekli olarak genişleten Ağaç İşleme Makinesi Fuarı, ilk yıllardan itibaren sektör ile ilgili STK’lar, kamu kuruluşları, ilgili medya ve eğitim kurumlarından oluşan tüm sektörel ağı kapsamayı başarmıştır. Fuar tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle 90’lı yıllardan bu yana istikrarlı bir şekilde stant alanı, katılımcı sayısı ve ziyaretçi sayısını artırarak Türk orman ve ağaç sektörüne hizmet etmeye devam etmiştir. 90’lı yılların ortasına kadar Tüyap Tepebaşı’nda büyük başarıyla devam eden WoodTech Fuarı, 1996 yılı itibariyle ülkemizin sektöründe en büyük özel girişimi olan Tüyap’ın Büyükçekmece’de modern standartlarda inşa edilen 2 salondan oluşan yeni fuar alanında düzenlenmeye başladı. 1990 yılında Tepebaşı İstanbul Sergi Sarayı’nda 1.630 metrekarede, 100 katılımcısıyla düzenlen fuarı; 1999 yılında, Büyükçekmece’de Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2 salonda 7.000 metrekarede düzenlenmiş, 12.055 yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlamıştır. Değişen dünya düzeni içerisinde gerileyen batı pazarlarına karşı Avrasya coğrafyasında, Türk orman ve ahşap sektörünün yanında, mobilya aksesuar ve yan sanayi sektörlerinde ortaya çıkan yeni pazarlardan daha fazla pay alabilmesine katkı sağlamak amacıyla, 1997 yılında birbirini tamamlayan WoodTech Fuarı ile eşzamanlı olarak Intermob Fuarı’nı da düzenlemeye başladık. Tasarım ve estetiğin öne çıkmaya başladığı 2000’li yıllara gelindiğinde ise WoodTech ve Intermob Fuarları, yeni eklenen salonlarla eşzamanlı olarak 25 bin metrekarelik alanda 500’ün üzerinde katılımcısıyla 30 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Tüyap Fuarcılık Grubu’nun yurt içi ve yurt dışında ofisler açmasıyla beraber, katılımcı firmalara markalaşma ve yurt dışına açılma yolunda önemli katkılar sağladık.

Tüm bu gelişmeler ışığında Tüyap Fuarcılık Grubu olarak, 2010 yılında yaptığımız yeni yatırımlar ile Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ne 3 yeni salon daha ekleyerek 98 bin metrekare kapalı fuar alanı kapasitesine ulaştık. İstanbul’daki gelişim ve büyümemize paralel olarak, Anadolu’ya da birçok yatırım yaptık ve Bursa, Konya, Adana, Samsun ve son olarak da Eskişehir fuar alanını hizmete sunduk. Bir marka haline gelen WoodTech ve Intermob Fuarları, 2014 yılında 120 bin metrekarede, 861 firma ve firma temsilciğinin katılımıyla düzenlenmiş ve 102 farklı ülkeden 60.064 ziyaretçiye ev sahipliği yaparak gücünü ispatlamıştır. 2015 yılına gelindiğinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi birbirine doğrudan bağlı salonları, uluslararası standartlarda teknik altyapısı, çok amaçlı kullanılabilen toplantı salonları ve Türkiye’de bir ilk olan fuar oteli Tüyap Palas ile ülkemizin en büyük ve modern fuar alanlarından biri haline gelmiştir. Toplam 14 salon ve 120.000 metrekare kapalı alana sahip olmasıyla dünyada da büyük fuar merkezleri kategorisinde yer almaktadır. Bu teknik altyapı, Tüyap’ın üstün hizmet anlayışı ve alanlarında uzman kadrosuyla birleştiğinde, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ni yerli ve yabancı katılımcı ile ziyaretçilerin bir numaralı tercihi yapmaktadır. Ülkemizde fuarcılık sektöründe rekabet giderek artıyor. Organizatör firma sayısındaki artış ve yabancı organizatörlerin Türkiye pazarına olan ilgileri bu durumun bir kanıtı. Artan rekabetin sektörümüze ve tüm katılımcılara olumlu etkileri olacağına inanıyoruz. Organizatörler öne çıkmak için verdikleri hizmetin kalitesini artıracak, katılımcılar daha bilinçli ve seçici olacaklar ve sonunda fuarların yarattığı değer yükselecektir.  

Tüyap’ın fuarcılık sektöründe dünya lideri Reed Exhibitions (RX) ile 2012 yılında başlattığı ortaklık ikinci evresine girmiş ve bilindiği gibi 2015 yılından itibaren WoodTech ve Intermob Fuarları da Reed Tüyap Fuarcılık bünyesine dahil olmuşlardır. Bu birleşmenin fuara uluslararası olma yolunda çok önemli katkıları olduğunu söylemek mümkün. Bu ortaklıkla birlikte, fuarlarımızın yabancı ziyaretçi sayısı her sene düzenli olarak artarak, yaklaşık 2 katına ulaşmıştır.  Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) ile imzalanan anlaşma da fuarın gücüne güç katmış, sektörün ihtiyaçlarını fuarımıza daha doğru yansıtmamıza vesile olmuştur.

“BUSINESS CONNECT PROGRAMIMIZ İLE HİBRİT FUAR AVANTAJI SUNUYORUZ”                               

  • WoodTech Fuarı’na katılanları bu yıl ne tür yenilikler bekliyor?

WoodTech Fuarı her geçen yıl büyümeye ve talep görmeye devam ediyor. Her yıl büyüyen bir fuarın organizasyonunu yapmak bizi hem motive ediyor hem de heyecanlandırıyor.  Dijital tarafta Business Connect Programımız ile hem katılımcı hem de ziyaretçilerimize hibrit fuar avantajını sunuyoruz. Fiziksel fuarın avantajlarını dijital dünyanın olanakları ile birleşiyoruz. WoodTech Hybrid+’ın sunduğu dijital çözümlerle katılımcı firmalarımız ve ziyaretçilerimiz online iş ağı platformumuz Business Connect Programı üzerinden dijital ortamda bir araya gelecek, görüşme ayarlayabilecek ve iletişimlerini buradan sürdürebilecek. Bu sayede online olarak da yeni iş bağlantıları kurabilecek ve yeni ortaklıklar başlatabilecekler. Bu online hizmet sayesinde katılımcılarımız potansiyel müşterilerinin ve yeni iş ortaklarının sadece bir tık uzağında olacak. Business Connect Programı sayesinde; katılımcılarımız ve ziyaretçilerimiz karşılıklı olarak birbirlerinin online profillerini görüntüleyebiliyor, fuar alanında ve dijital platformda yapacakları toplantılar için birbirlerine istek gönderebiliyor. Ziyaretçilerimiz, dijital platformumuz global üzerinden ilgilendikleri ürünleri ve hizmetleri kolayca filtreleyip, doğru ürüne ve firma yetkilisine ulaşabiliyor.

“FUARIMIZA TALEBİN VE GERÇEKLEŞECEK OLAN İŞ HACMİNİN ÇOK YÜKSEK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

  • WoodTech 2022’de ziyaretçi sayısının geçtiğimiz yılları geçeceğini düşünüyor musunuz?

WoodTech 2022 Fuarı için çok iddialıyız. Fuar katılımcıları ve fuarı yakından takip edenler için hem konvansiyonel hem de dijital platformlarda çok efektif pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Ağaç işleme makine sektörünün de ihracat potansiyeli göz önüne alındığında fuarımıza talebin ve gerçekleşecek olan iş hacminin çok yüksek olacağını düşünüyoruz. Ayrıca sektörde faaliyet gösteren firmalarımız da her geçen gün artıyor ve ürün çeşitliliğini artırıyor. Bu zengin ürün çeşitliliği de dünyanın her tarafından fuarımıza olan ilgiye büyük bir katkı sağlıyor.

  • Bu yıl fuarda hangi ülkelerden katılımcılarınız ve ziyaretçileriniz olacak?

Geçtiğimiz yıl fuara 26 ülkeden firma ve firma temsilciliği katılım gösterdi. 112 ülkeden de ziyaretçi gelen fuarda, bu yıl da Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Fas, Filistin, Gürcistan, Irak, Kosova, Libya, Lübnan, Kuzey Makedonya, Mısır, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Tunus, Ukrayna, Ürdün gibi ülkeler başta olmak üzere birçok farklı ülkeden ziyaretçi ağırlayacağız.

  • Pazarlama çalışmaları fuarlar için çok önemli. Bu bağlamda WoodTech Fuarı ile ilgili pazarlama çalışmalarında nelere öncelik verildi?

Reed Tüyap Fuarcılık olarak pazarlama çalışmalarına çok önem veriyoruz. Siz değerli derneklerimizin üyeleri, kurumumuzun bilinirliği ve fuarlarımızın gücü ile birlikte katılımcılarımız bize ulaşıyor ve katılımları her yıl devam ediyor. Ziyaretçilerimiz ise biraz daha görmek, duymak ve bilgiye kolay erişebilmek istiyor, bundan dolayı özellikle ziyaretçi tarafında birbirinden farklı pazarlama stratejileri ile ilerliyoruz. Yurt dışında dört ülkede bulunan ofislerimiz ve Reed Exhibitions’ın global ağı ile yurt dışı pazarlama faaliyetlerimizi uzun yıllardır yürütüyoruz. Ofislerimizin sorumlu olduğu ülkelere ve bölgelere ulaşarak hedef odaklı kendi dillerinde postalama, dergi ilanı, sosyal medya vb. pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca tüm rakip fuarlar esnasında hedeflerimiz özelinde dijital pazarlama çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.  T.C. Ticaret Bakanlığı başvurusu ile yurt dışından birçok alım heyetini ağırlıyoruz. Yurt içinde ise dergi, gazete, mailing ve radyo planlamamız ile ziyaretçilerimizin fuardan haberdar olmasınız sağlıyoruz.

“AVRUPALI ZİYARETÇİLERİN GÖZLE GÖRÜLÜR BİR ŞEKİLDE ARTTIĞINI BİLİYORUZ”

  • Geçtiğimiz yıl hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin çok memnun kaldığı bir fuar gerçekleştirdiniz. Bu yılla ilgili beklentileriniz nedir?

Bu yıl da aynı memnuniyeti korumak ve hem katılımcılarımıza hem de ziyaretçilerimize güzel bir fuar deneyimi yaşatmak istiyoruz. Yapılan kapsamlı anketlerde de fuarlarımız özelinde yüzde 90’ın üzerinde bir memnuniyet oranına sahibiz. Pandeminin ardından fuarlara olan talep çok yoğun ve etkili, özellikle son fuarlarımızda Avrupalı ziyaretçilerin gözle görülür bir şekilde arttığını biliyoruz. Bu bağlamda Woodtech Fuarı’nda da bu etkinin devam edeceğini düşünüyoruz.

“FUARA GELEN ZİYARETÇİLERİN SEKTÖREL DOYGUNLUĞUNA ULAŞMALARINI HEDEFLİYORUZ”

  • Yerli ve yabancı birçok markayı bir araya getiren WoodTech Fuarı katılımcılarına ve ziyaretçilerine ne gibi avantajlar sağlıyor? 

WoodTech’te Avrupa, Amerika, Afrika, Balkanlar, Orta Doğu ve Asya bölgesinden gelen profesyoneller İstanbul’daki bu görkemli buluşmada sadece ticaret yapmıyorlar, aynı zamanda büyük yatırımlarla ilgili de anlaşmalar sağlıyorlar. Türkiye’nin stratejik konumu, iş insanlarını çok cazip iş birliklerinin İstanbul’da gerçekleşeceği konusunda motive ediyor. Reed Tüyap olarak nitelikli katılımcı konusunda çok hassas davrandığımızı, fuara gelen ziyaretçileri tabir-i caizse sektörel doygunluğuna ulaşmalarını hedeflediğimizi belirtmek isteriz. Bu yıl da 120’ye yakın ülkeden nitelikli sektör profesyonellerini fuarımızda ağırlamayı hedefliyoruz. 

“FUARLARIN GÜÇLENMESİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK BU BÜYÜK DEĞİŞİMİ YAPMA KARARINI TÜM PAYDAŞLARIMIZLA BERABER VERDİK”

  • 2023 yılı itibariyle Intermob ve WoodTech Fuarları ayrılıyor. Fuarların ayrılması katılımcı ve ziyaretçilere ne gibi faydalar sağlayacak? Fuarlarda ne gibi yeniliklere gidilecek?

Fuarlarımız uzun yıllardır tüm fuar alanını kullandığı için metrekare anlamında büyüme gösteremiyor. Son üç yıldır fuar ziyaretçilerimiz ve katılımcılarımız ile yoğun araştırmalar yaptık. Yaptığımız bu araştırmalar neticesinde, ziyaretçilerimizin ve katılımcılarımızın her iki fuarda da daha fazla firma ve ürün görmek istediğini tespit ettik.  Ancak mevcut koşullarda bu çeşitliliği sağlamamız mümkün olmuyordu. Yaptığımız yoğun ziyaretçi araştırmalarında da mobilya yan sanayi ve orman ürünlerini ziyaret eden ziyaretçilerimizin makine görmek isteyen ziyaretçilerin profilinden farklı olduğunu tespit ettik. Hem fuarlarımızın gelişimini sağlamak hem ziyaretçi ve katılımcılarımızın taleplerini karşılamak için WoodTech ve Intermob Fuarlarını ayırıp çok daha güçlenmesinin önünü açacak bu büyük değişimi yapma kararını tüm paydaşlarımızla beraber verdik.  Artık sektörün yeni oyuncularına yer sunabileceğimiz, mevcut katılımcılarımızdan stant alanını genişletmek isteyenlerin taleplerine cevap verebileceğimiz; ziyaretçilerimiz özelinde de ürün gruplarını daha spesifik bir halde bulabilecekleri ve katılımcılarımızın sunduğu ürün ile hizmetleri daha çeşitli bir şekilde gözlemleyebilecekleri bir sürece giriyoruz. Dünyadaki örneklerine de benzer bir yapılanma ile yaptığımız bu değişimin tüm sektörlerin iş bağlantılarına çok daha olumlu katkılar sunacağına olan inancımız sonsuz. Bu değişim ile bölgemizin her sene düzenlenen en büyük sektörel fuarı olma hedefimizi çok daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz.