Sıradışı iki kadın… Hayallerinin peşinden “uçan”, cesaretleri, azimleri, inançları ve kararlılıklarıyla pek çok insana ilham olan iki cesur yürek…

Atlantik Okyanusu’nu geçen ilk kadın pilot Amelia Mary Earhart ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu Sabiha Gökçen, gökyüzünün eşsiz maviliğine izlerini bırakan iki güçlü kadın olarak tarihe adlarını yazdırdılar.

ATLANTİK OKYANUSU’NU GEÇEN İLK KADIN PİLOT: AMELİA MARY EARHART

Atlantik Okyanusu’nu geçen ilk kadın pilot olarak adını tarihe yazdıran Amelia Mary Earhart, 24 Temmuz 1897’de Kansas-ABD’de dünyaya geldi. Ağaçlara tırmanarak geçirdiği çocukluğunda Earhart’nın en büyük hobisi, gazete kupürleri biriktirmekti. Biriktirdiği haberler, erkek egemenliğindeki konularda (hukuk, reklamcılık, mühendislik vb.) başarılı olan kadınların yaşam öykülerinden örneklerdi.

1.Dünya Savaşı’nda gazi olan askerlerin yönlendirmeleriyle bir süre hemşirelik yapan Earhart, gönüllü öğretmenlik, operatörlük, sosis satmak gibi birçok farklı işte çalıştı. Ama 28 Aralık 1920, Amelia Earhart’ın hayatının dönüm noktalarından biri oldu.

Frank Hawks adındaki bir pilot, ona 10 dakikalık ilk uçuşunu yaptırdı. Çeşitli kaynaklarda ünlü kadın pilotun bu deneyimini “60-70 metre kadar yerden yüksekteydim ve uçmam gerektiğini o an kesin olarak anladım.” sözleriyle anlattığı belirtilmektedir.

Annesinin yardımıyla uçuş eğitimi veren okullara girerek uçmayı öğrenen Earhart, 1932’de Newfoundland’dan İrlanda’ya uçarak Atlas Okyanusu’nu kendi başına geçmeyi başardı. ABD’yi baştan aşağıya uçma kararı alan Earhart, Ocak 1935’de Hawaii-California arası uçan ilk kişi oldu.

Kısa süren ünlü uçuşların ardından en büyük uçuşuna çıkmaya hazırlanan Amelia Mary Earhart, her türlü riske rağmen korkmadan hayallerinin peşinden ‘uçtu’…

Tarihler 1937’i gösterdiğinde Amelia Mary Earhart, ABD’li meslektaşı Fred Noonan ile Lockheed Electra model çift motorlu uçakla dünya turuna çıktı. Dünya turunda sırasıyla; Miami’den Güney Amerika’ya, Güney Atlantik Okyanusu’nu geçip Afrika’nın Dakar şehrine, oradan da Tayland ve Avustralya’ya uçtular.

Howland adası rotasında, Amerikan Sahil Güvenliği uçakla iletişimi kaybetti. Son mesaj 2 Temmuz 1937, sabah saat 8.45’de geldi.

Amelia Mary Earhart’ı bulmak için ABD tarihinin en büyük kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Ancak Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin bir yıl süren çabalarına rağmen, ne pilotlara ne de uçağa ait herhangi bir ize rastlanabildi.

Bu kayıp halâ gizemini koruyor, olayla ilgili çeşitli teoriler üretilmiş olsa da bunların hiçbiri doğrulanmadı. Yasal olarak ölü ilan edilen Earhart’ın annesi ve babası, ölünceye dek kızlarının yaşadığına dair umudunu korudu.

DÜNYANIN İLK KADIN SAVAŞ UÇAĞI PİLOTU: SABİHA GÖKÇEN

Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından biri olan ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu olarak adını tarihe yazdıran Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da doğdu. Babası ve annesinin ölümünün ardından 1925 yılında Bursa’yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinildi. Sabiha Gökçen’e Gökçen soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla Atatürk tarafından verildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevi evladından biri olan Sabiha Gökçen, uçuş kariyeri boyunca 8 bin saat civarı uçuş gerçekleştirdi.

Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde eğitim gören Sabiha Gökçen, 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen 7 erkek öğrenci ile birlikte Kırım Rusya’ya gönderildi ve orada yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.

1936’da Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girdi ve burada aldığı özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir’de 1. Tayyare Alayı’nda bir süre staj yaptı, avcı ve bombardıman uçakları ile uçtu. 1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası verildi. 30 Ağustos 1937’de askeri uçuş brövesi aldı. Gökçen 1938’de Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yaptı.

Türkiye’ye dönüşünün ardından Türk Hava Kurumu Türkkuşu’na “Başöğretmen” tayin edildi ve 1955’e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü.
1940 senesinde aynı okulda öğretmenlik yapan Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi. Ancak eşi 3 yıl sonra hayatını kaybetti.

1953 ve 1959’da davet üzerine ABD’ye giden Sabiha Gökçen, Türk toplumu ve Türk kadınını tanıttı. 1996’da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı. Amerikan Hava Kurmay Koleji mezunları için düzenlenen törende “Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” seçildi. Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.

Son uçuşunu 1996’da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yaptı. Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001’de Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: www.sabihagokcen.aero, vikipedi