AİMSAD’ın 3 yıllık faaliyet hayatında Yönetim Kurulu olarak sektöre fayda sağlayacak projeler üretmeye çalıştıklarını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, “Elbette başladığımız ancak yıl sonuna kadar faaliyete geçecek projelerimiz mevcut. Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Genel Kurulumuzda tekrar seçilmemiz durumunda ise ekim ayındaki fuarımıza kadar birçok faaliyetimizi yetiştirmek istiyoruz” mesajını verdi.

Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Genel Kurul’da tekrar seçilmeleri halinde, öncelikli olarak faaliyette olan projelerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine devam edeceklerini dile getiren AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, “3 yıllık dönemde olduğu gibi faaliyetlerimizin yürütülmesinde önemli bir rol oynayan Komitelerimizi yeniden kurarak, yeni projelere imza atmayı planlıyoruz. Dernekteki kadromuzu genişleterek, güçlendirmeyi ve güncel yazılım alt yapısıyla da desteklemeyi düşünüyoruz. Öte yandan, bu dönemde eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeyi planlıyoruz. İlk olarak bir endüstri veya meslek lisesi ile işbirliği yaparak, kendi atölyemizi kurmak istiyoruz. Bu atölyeden hem öğrenciler hem de sektör olarak bizler faydalanacağız” dedi.

Yaptığımız röportajda AİMSAD’ın kurulduğu günden bugüne hayata geçirdiği projeler hakkında bilgi veren Mustafa Erol, gelecek döneme ilişkin önemli mesajlar verdi. Erol, sorularımızı şöyle yanıtladı:

AİMSAD’a kurulduğu günden beri başkanlık ediyorsunuz. Nasıl geçirdi AİMSAD bu dönemi?

AİMSAD Dergisi’nin ilk sayısında yaptığımız röportajımızda “AİMSAD’ı Kurarak Devrim Yaptık” demiştim. Soruyu sorduğunuzda ilk olarak bu cümle aklıma geldi ve acaba çok iddialı bir cümle mi kurdum diye hep düşünüyordum. Ancak geçtiğimiz 3 kısa yıl içerisinde Yönetim Kurulumuz, Komitelerimiz ve Genel Sekreterliğimiz ile ciddi işler gerçekleştirdiğimizi görüyorum ve gururlanıyorum.  Bence AİMSAD bu 3 yılı oldukça verimli geçirdi.

Yeni kurulmanın da etkisiyle dernek bünyesinde birçok proje hazırlandı ve hayata geçirildi. AİMSAD’ın gerçekleştirdiği faaliyetler neler oldu, bize kısaca aktarır mısınız?

Geçtiğimiz 3 yıllık süreçte önceliğimiz kurumsallaşma oldu. Yeni bir dernek olmamız nedeniyle öncelikle AİMSAD’ın gerek profesyonel kadrosunu gerekse dernek prensiplerini oturtmaya çalıştık. Gelinen noktada artık AİMSAD’ın kurumsal bir hafızası oluştu. Zaman içerisinde oluşan bilgi ve birikimi profesyonel destek alarak, basın çalışmalarına başladık. Birçok bülteni basınla paylaşarak, AİMSAD’ın faaliyetlerini ulusal anlamda da duyurmaya çalıştık.

Bununla birlikte, sektörümüzün 27 yıldır katılım sağladığı Ağaç İşleme Makinesi Fuarı ile ilgili REED TÜYAP ile işbirliği anlaşması imzaladık. Anlaşmayla birlikte ortak bir fuar komitesi kuruldu ve bu komite ile fuarımızı nasıl iyileştiririz bunun üzerine kafa yorduk. Daha sonra Anadolu fuarları noktasında ise TÜYAP Fuarcılık ile bir anlaşma yaparak, ilk fuarımız 2017 yılı Nisan ayında İzmir’de gerçekleşti.  AİMSAD ve TÜYAP işbirliğinde bu yıl ilk kez İzmir’de düzenlenen İZWOOD 2017 Fuarı, çok anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine ev sahipliği yaptı. Fuar alanına AİMSAD öncülüğünde yaklaşık 1000 metrekarelik bir alana üretim bandı kuruldu ve makineler İzmir’de Çocuk Esirgeme Kurumlarında kalan çocuklar için dolap üretti. Dört gün boyunca son teknoloji, yüzde 100 yerli malı makinelerle iki farklı ebatta 100 adet dolap üretildi.

Sektör için fuarlar çok önemli. Üyelerinize fuarlarda nasıl destek oluyorsunuz?

Yurt içi fuarlar dışında sayısını hatırlayamadığım kadar yurt dışı fuarlarına katılarak, hem üyelerimizin hem de derneğimizin tanıtımını gerçekleştirdik. Bu fuarlarda, gelen ziyaretçilerin taleplerini alarak ilgili üyemize teknolojiyi de kullanarak cep telefonlarından anlık mesajlarla hemen ilettik. Bu da üye firmalarımızın daha biz fuardayken müşteriyle irtibata geçmelerini sağladı. Üyelerimiz için yurtdışı fuar firmaları ile anlaşmalar yaparak, onlar için özel koşullar elde ettik. Yılda 5 bin adet üye kataloğu basarak, katılım sağladığımız her fuarda bu kataloğumuzun dağıtımını sağladık.

Yaptığınız çalışmaları anlatmak ve üyelerinizi tanıtmak için ne gibi faaliyetler ve çalışmalar gerçekleştirdiniz?

Kurumsal internet sitemizi geliştirdik. Yenilenen tasarımında, üye firmalarımızın şifreleriyle girebileceği özel alanları geliştirdik. Bu sayfada, firma tanıtımı, ürünlerini seçme, katalog yükleme ve sosyal medyalarını girebilecekleri imkan sağladık. Bugün, AİMSAD’ın internet sayfasındaki firma sayfaları, arama motorlarında birçok firmanın kendi internet sayfasından daha önde yer alıyor.

Ayrıca kendi içimizde bile uzun tartışmalar sonucunda karar verdiğimiz AİMSAD Dergisi’ni yayımlamaya başladık. Basın-Yayın ve Tanıtım Komitemizin büyük katkısı ile bugün iki ayda bir aralıksız olarak yayımlanan dergimizin her sayısı 4 bin adet basılarak, dağıtılıyor. Sektörde farklılık yaratan bir dergi çalışmasını gerçekleştirmek bizim için gurur verici. Ayrıca, dergimizin www.aimsaddergisi.com  internet sitesine ciddi bir yatırım yaptık. Haber ajansları üyeliği yanı sıra, web editörleri aracılığıyla günlük olarak güncellenmekte ve sektörümüzü bilgilendiren bir haber portalı haline gelmekte.

Sektörde mesleki eğitimin eksikliği hep konuşuluyor. Dernek olarak bu konuda bir çalışmanız oldu mu?

AİMSAD, mesleki eğitime çok önem veriyor ve bu konuda neler yapılabileceğine kafa yoruyor. Bu anlamda da yaptığımız ve yapacağımız projelerimiz var. Dernek olarak mesleki eğitim konusunda önemli bir panel ve etkinliğe ev sahipliği yaptık. Eğitim kurumları ile sektör arasındaki etkileşimin artırılması ve sektörel eğitimin eğitmenlerden öğrencilere doğru yayılımının gerçekleşmesinin amaçlandığı Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli’ni, 11 Nisan 2017 tarihinde fuarizmir alanında düzenledik. Sektöre eğitim veren kurumların sanayideki son gelişmeleri, sektörün başı çeken ihtiyaçlarının neler olduğu gibi konuları takip edebilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen panel, üniversite ve yüksekokullarla birlikte işbirliği yapılarak hayata geçirildi. Ülkenin dört bir tarafındaki üniversitenin orman fakülteleri, ağaç işleme, mobilyayla ilişkili bölümlerinden ve meslek yüksek okullarından 100’e yakın öğretim görevlisinin davet edildiği panele, katılım oldukça yüksek oldu.

Hali hazırda Başkanlık yaptığınız dönemde başlayan ancak halen proje halinde olan faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle belirtmem gerekir ki, Yönetim Kurulu olarak sürekli olarak sektörümüze fayda sağlayacak projeler üretmeye çalıştık. Elbette başladığımız ancak yıl sonuna kadar faaliyete geçecek projelerimiz mevcut. Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Genel Kurulumuzda tekrar seçilmemiz durumunda ise ekim ayındaki fuarımıza kadar birçok faaliyetimizi yetiştirmek istiyoruz. Bunların başında www.aimsadstore.com portalımız geliyor. Daha önce bitirmeyi planlamıştık ancak bazı teknik gereksinimler nedeniyle gecikmeler yaşadık. Bu projemizde, üyelerimiz kendi mağazalarını oluşturarak, ürünlerini Türkçe ve İngilizce olarak sergileyecekler. Bizde, bu portalımız için reklam çalışmaları gerçekleştirerek, üyelerimizin ürünlerini tanıtmalarına vesile olacağız.

Diğer bir projemiz ise, sektörde uluslararası ve ulusal olarak yerli imalatçıyı korumak, haksız rekabetin önüne geçmek ve pazarda güvenilirliği artırmak adına hazırlanan yeni işbirliği projesi için AİMSAD bünyesinde yapılan çalışmalarda son aşamaya yaklaşıldı. AİMSAD İmalatçılar Komitesi tarafından ortaya konulan projede, dernek üyeleri kendi talepleri doğrultusunda AİMSAD onaylı imalatçı akreditasyonu yaptırabilecek. Bu akreditasyon sonucu AİMSAD Sertifikası, komitenin belirlediği ağaç işleme makine ve yan sanayisi imalatçı kriterlerine uygun olan tüm üyelere verilebilecek. Akreditasyon ile birlikte AİMSAD imalatçı logosu ve etiketi, imalatçıların ürettiği makinelerin üzerinde yer alacak. Böylelikle firma, imalatçı olduğunu belgelemiş olacak. AİMSAD üyesi imalatçılara ulusal ve uluslararası pazarda ayrıcalık kazandıracak bu uygulamayla, imalatçı firmalar AİMSAD gücünü de ürünlerinin arkasına almış olacak. Projemizin, denetimleri ağustos ayı itibariyle başlıyor olacak.

Üyelerimizle fuarlar dışında yaklaşık 10 kez buluşarak, sektörü ve gündemi sürekli istişare etme fırsatı bulduk. Her fırsatta faaliyetlerimiz hakkında bilgi vererek, görüşlerini sorduk. Bu da bizim başarılı olmamızı sağladı. Bu vesile ile her faaliyetimize ve organizasyonumuza sonsuz destek veren üyelerimize teşekkür etmek isterim.

Son olarak, bu yıl içerisinde Avrupa Birliği projeleri hususunda danışmanlık alarak, açık projelerle ilgili üyelerimizi bilgilendirmeye başladık. AİMSAD olarak da sürekli bir proje arayışı içerisindeydik. Bu kapsamda, “Sivil Toplum Sektörü, Yerel STK’lar Hibe Programı” kapsamında “Ağaç İşleme Makine İmalat Sektörü’nde Sürdürülebilir Veri Toplama ve Yönetimi Projesi”ni sunmuş bulunmaktayız. Projemiz, ağaç işleme makine ve yan sanayisi imalatı sektörünün teknoloji üretmek, ihracat kapasitesini ve rekabet gücünü arttırmak üzere, strateji ve politika üretme süreçlerini destekleyecek veri toplama, analiz etme, veri yönetim sistemini geliştirmek ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda, sektöre özel detaylı verilerin (birincil veriler) toplanması ve mevcut verilerin (ikincil veriler) düzenlenmesi için sürdürülebilir bir platform oluşturulması planlanıyor. Bu platform sayesinde, kurumumuz tarafından oluşturulan sanayi verilerinin doğrulanmasına ve aynı zamanda da sektörle ilgili daha detaylı ve analiz edilmiş, sürekli güncellenen raporların oluşmasına ve paylaşılmasına da katkıda bulunmuş olacağız.

Son olarak, gelecek projelerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Genel Kurul’da tekrar seçilmemiz halinde, öncelikli olarak faaliyette olan projelerimizin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine devam edeceğiz. 3 yıllık dönemde olduğu gibi faaliyetlerimizin yürütülmesinde önemli bir rol oynayan Komitelerimizi yeniden kurarak, yeni projelere imza atmayı planlıyoruz. Bu dönemde, ilk olarak kurumsallaşma anlamında kadromuzu genişleterek, güçlendirmeyi ve güncel yazılım alt yapısıyla da desteklemeyi düşünüyoruz.

Öte yandan, bu dönemde eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeyi planlıyoruz. İlk olarak bir endüstri veya meslek lisesi ile işbirliği yaparak, kendi atölyemizi kurmak istiyoruz. Bu atölyeden hem öğrenciler hem de sektör olarak bizler faydalanacağız.

2017 yılında Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında yaptığımız “Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli”nin devamı niteliğinde olacak yeni bir panel gerçekleştirerek, başlatmış olduğumuz ilişkiyi pekiştirmek istiyoruz. Yurtdışı faaliyetlerimizde yurtdışı fuar katılımlarının yanı sıra, hedef pazarlardaki denk dernek, oda vb. kuruluşları ziyaret ederek, ikili ilişkileri geliştirmeyi hedefliyoruz. Son olarak, hep hayalini kurduğum sanal fuar çalışmamızı bu dönemde hayata geçirmek istiyoruz.

Ağaç işleme makineleri sektörü bir çatı altında AİMSAD sayesinde buluştu ve resmi temsiliyetini AİMSAD ile sağladı. AİMSAD sektörün temsilini hangi platformlarda yapıyor?

AİMSAD’ı makine sektörünün her kulvarında temsil ettiğimizi düşünüyorum. Öncelikle 2014 yılı sonunda Avrupa Ağaç İşleme Makinesi Üreticileri Federasyonu EUMABOIS’e üye olduk. 2016 yılı Eylül ayında gerçekleştirilen Genel Kurul’da ise Türkiye’yi temsilen Yönetim Kurulu’na seçildik. Bu bizim için Avrupa’da tanınmamız için iyi bir vesile oldu. EUMABOIS’te etkin olmaya devam edeceğiz.

Diğer lobi faaliyetleri kapsamında ise sırasıyla, sırasıyla Makine Sanayi Sektör Platformu, TOBB Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi, ORKAMOTEK-Orman, Kağıt ve Mobilya Teknik Komitesi, Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu, MAKTEK-Makine Teknik Komitesi ve TSE-Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayi Ayna Komitesi üyelikleri gerçekleştirildi.