MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı İ. Etem Özçelik, 2016’yı başarıyla kapatırken 2017 yılında yüzde 10 büyüme beklediklerini söyledi. Özçelik ayrıca, yeni yılda yurt içi ve dışı fuarlarla ihracatı yüzde 15 artırmayı hedeflediklerini de vurguladı.

Türk mobilya sektörünün Avrupa ve Körfez ülkelerindeki gelişimine değinen MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı İ. Etem Özçelik, 2017’de sektörün büyüme oranını yüzde 8-10 olarak planladıklarını açıkladı. Yeni yılda yurt içi ve yurt dışı fuarlarla ihracat rakamlarını ise 2016’ya oranla yüzde 15 artırmayı hedeflediklerini kaydeden Özçelik, “2016 yılı beklediğimizin ötesinde gelişmelere sahne oldu. Gerek yurt içindeki sıkıntılar, gerekse Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda biz mobilya sektörü temsilcileri çalışmalarımızda gösterdiğimiz başarıyla 2016 yılını büyüme ile kapatırken, 2017 yılı rakamlarından da umutluyuz” dedi.

Mobilyanın ekonomik kalkınmada önemli paya sahip olduğunu dile getiren Özçelik, “Daha önceki yıllarda karşılaştığımız ithal mobilya tehlikesi için aldığımız tedbirler ve destekler bugün bu büyümenin de temellerini oluşturdu. Bizlerin Türk mobilya zanaatkarları olarak yaptırımlarımızı her dönemde sürdürmeye, sektörün büyümesi için elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu belirtmeye ihtiyacımız var. Mobilya demek sadece üretim yapıp satmak anlamına gelmemektedir. Temsil ettiğiniz sektörün ihtiyaçları noktasında da birleştirici ve yapıcı bir rol oynamak da gerekir. MODOKO olarak temsil ettiğimiz bu sektörde hep daha iyi hizmet anlayışını benimsedik. Çalışmalarımızı da yurt dışına gururla tanıttık. Bugün geldiğimiz nokta bunun göstergesidir” dedi.

“Türkiye’de kişi başı mobilya harcaması 65 dolar”

Türkiye’de kişi başına düşen mobilya harcamasının üretici fiyatlarıyla 65 dolar civarında olduğunu söyleyen İ. Etem Özçelik, “2015 yılında Amerika’da kişi başına yıllık mobilya tüketimi 420, Fransa’da 295, İngiltere ve Avrupa’da ise 240 dolar civarında oldu. Bu rakamlara bakıldığında da ülkemizde kişi başına mobilya harcaması şehirleşme ve gelir seviyesindeki artışla birlikte yukarıya doğru bir ivme kazanıyor” dedi.

Özellikle konut ve ofis sektöründeki gelişmelerin, kentsel dönüşüm çalışmalarının mobilya ve perakende pazarının olumlu etkilediğini belirten Özçelik, “Mobilya pazarındaki büyümenin devam edeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Mobilya sektörünü ve pazarın gelişimini dünya trendleri, teknoloji ve tüketici satın alma alışkanlıklarının belirlediğini ifade eden Özçelik, halen Türkiye’de ortalama mobilya yenileme alışkanlığının 7-8 yıl civarında olduğunu söyleyerek, “Göç alan metropollerde daha küçük yaşam alanlarına olan talepler ve modüler yapının tercih edilmesinden dolayı mobilya değiştirme alışkanlığı, ihtiyaçtan çok yenileme ve isteğe özel mobilyaya geçiş gibi nedenlere doğru kayıyor” yorumunu yaptı.