Geçen yıl ilki başarıyla gerçekleştirilen İZWOOD Fuarı’nda bu yıl 40 ülkeden ve 46 şehirden 20 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi ağırlamak istediklerini söyleyen TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Kuzey Afrika ülkeleri, Körfez ülkeleri, Kafkaslar, Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya ve bölge ülkelerini hedef coğrafya olarak belirledikleri fuarın sektördeki ihracat bağlantılarına destek olurken, iç piyasanın satışlarına da büyük katkı sağlayacağını açıkladı.

Bu yıl 10-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İZWOOD Fuarı’nda, sektörün en büyük üreticileri ile dünyanın birçok önemli markası nitelikli sanayici, üretici ve ihracatçılarla  buluşacak. Ağaç işleme makinelerinde, mobilya imalatında, orman ürünleri ticaretinde, inşaat sektörünün ihtiyacı olan tüm makine, malzeme ve donanımların fuarda yerini alacağını söyleyen TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Bu seneki fuarımız için yurtiçi ve yurtdışında yaptığımız tanıtım, pazarlama ve iletişim çalışmaları ile gerek yurtdışındaki 6 ofisimiz gerek Ekonomi Bakanlığı yurtdışı alım heyeti programı ile 40 ülkeden ve 46 şehirden 20 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi ağırlamak hedefindeyiz. Üretici firmalarımızın ihracat bağlantılarına destek olacak fuar aynı zamanda iç piyasanın satışlarına da büyük katkı sağlayacak” dedi.

Ege Bölgesi’nin bu kalitede bir fuara ihtiyacı olduğuna ve İZWOOD’un  zamanla bölgenin potansiyelini gösteren büyük bir buluşma noktası olacağına inandıklarını aktaran Ersözlü, “Sektördeki teknolojik gelişmeleri Ege Bölgesi’nin sanayicilerine getirmemiz bölge tarafından olumlu karşılandı ve bu büyük buluşmanın her sene ilkbaharda tekrarlanması istendi. Bu organizasyonun sektör için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Bölgedeki firmalar ürünlerini tanıtma imkanı bulurken, hem bu bölge pazarından büyük pay alacak hem de yurtdışına açılma konusunda getirilecek olan yabancı profesyonellerle işbirliği şansı yakalayacaklar” diye konuştu.

İlhan Ersözlü, bu yılki İZWOOD Fuarı’yla ilgili detaylara ve gelişmelere ilişkin sorularımıza şu yanıtları verdi:

Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) ve TÜYAP işbirliği ile geçen yıl ilki organize edilen İZWOOD Fuarı, hangi amaçlarla düzenlendi ve fuar bitimi itibarıyla istenen amaçlara ulaşılabildi mi?

Geçen sene fuarı ilk kez gerçekleştirmemize rağmen beklentilerimizi karşılayan bir sonuç elde ettik.  Fuarın gerçekleşme amacını kısaca ele almak gerekirse, ağaç işleme sektörünün Ege Bölgesi’ndeki potansiyelinin farkında olarak, bu potansiyeli daha da ortaya çıkarmak niyetindeydik. Bölgedeki iş hacminin artması için bu fuara yaptığımız yatırımlar artmaya devam edecek. Bu sene daha yoğun planlama ve pazarlama çalışmaları ile birlikte sektöre çok güzel bir fuar yaşatacağız.

Şehir olarak İzmir’in seçiminde ne gibi konular ön planda oldu? Fuarın ikinci kez İzmir’de düzenlenmesi, sektöre ne gibi kazanımlar sağlayacak?

Sektör, Ege Bölgesi’nde oldukça yüksek bir hacimde faaliyet gösteriyor. İstanbul’da yıllardır gerçekleştirdiğimiz Ağaç İşleme ve İntermob Fuarları’nda da edindiğimiz izlenimlere istinaden bölgenin lokomotif şehri İzmir’de bu fuarı AİMSAD ile birlikte gerçekleştirme kararı aldık. Fuar İzmir’in de hem lokasyonu hem de altyapısının bu fuarı gerçekleştirmeye çok uygun olduğunu gördük. Bu organizasyonun sektör için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Bölgedeki firmalar ürünlerini tanıtma imkanı bulurken, hem bu bölge pazarından büyük pay alacak hem de yurtdışına açılma konusunda getirilecek olan yabancı profesyonellerle işbirliği şansı yakalayacaklar.

İlki geçen yıl düzenlenen İZWOOD Fuarı’na kaç firma ve kaç ziyaretçi katılmıştı?

Geçen yıl fuara 100’ün üzerinde firma iştirak etti. Fuarımız, 30 ülkeden 10 bin civarında ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşmişti.

Fuarın sektör adına katkıları neler oldu? Katılımcı ve ziyaretçilerden fuara ilişkin ne gibi izlenim ve yorumlar aldınız?

İlk yılı olmasına rağmen verilen kararın ne kadar doğru olduğunu  özellikle katılımcılardan gelen yorumlardan çok iyi tespit edebildik. Bölgenin bu kalitede bir fuara ihtiyacı olduğunu ve zamanla Ege Bölgesi’nin potansiyelini gösteren büyük bir buluşma olacağını düşünüyoruz. Ayrıca sektördeki teknolojik gelişmeleri Ege Bölgesi’nin sanayicilerine getirmemiz bölge tarafından olumlu karşılanmış ve bu büyük buluşmanın her sene ilkbaharda tekrarlanması istenmiştir.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan fuar, hangi tarihler arasında kapılarını açık tutacak? Fuarın geçen yıldan farkları neler olacak?

Fuarımız 10-14 Nisan 2018 tarihlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Bu yılki fuarda sektörün en büyük üreticileri, dünyanın dev markaları nitelikli sanayicilerle, üreticilerle, ihracatçılarla buluşacak. Ağaç işleme makinelerinde, mobilya imalatında, orman ürünleri ticaretinde, inşaat sektörünün ihtiyacı olan tüm makine, malzeme ve donanımlar fuarda yerini alacak.

Fuara beklenen katılımcı, ziyaretçi sayısı, alım heyetleri hakkında bilgi verir misiniz? Hangi ülkelerin katılması bekleniyor, yeni ülkeler listede var mı?

Bu seneki fuarımız için yurtiçi ve yurtdışında yaptığımız tanıtım, pazarlama ve iletişim çalışmaları ile gerek yurtdışındaki 6 ofisimiz gerek Ekonomi Bakanlığı yurtdışı alım heyeti programı ile 40 ülkeden ve 46 şehirden 20 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi ağırlamak hedefindeyiz. Üretici firmalarımızın ihracat bağlantılarına destek olacak fuar aynı zamanda iç piyasanın satışlarına da büyük katkı sağlayacaktır. Ege Bölgesi’nin mobilya üretimine, inşaat sektöründeki dinamizmine olumlu etki edecek. Bu yıl Kuzey Afrika ülkeleri, Körfez ülkeleri, Kafkaslar, Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya ve Bölge ülkeleri hedef coğrafya olarak belirledik. Fuarımıza bu yıl 150 civarında katılımcı katılacak, sektörün en büyük en önemli firmaları İzmir’de İZWOOD’ta olacak.

Fuarın gelecek yıllarda daha da etkin olması adına yapılması düşünülen yenilikler olacak mı?

Fuarımızda bu yıl da büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapacağız. Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenler, toplantı salonunda 2 gün boyunca sektörü tartışacaklar. Katılımın ücretsiz olduğu toplantıda önemli kararlar alınacağına inanıyorum. Fuarda katılımcı firmalarımız bölgedeki üreticiler için ilk defa sergilenecek makineleri, malzemeleri getirecekler. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi sektörde Endüstri 4.0’ın en güzel örnekleri sergilenecek.

Sektördeki firmaların fuara katılmaları için ne gibi nedenleri var? Fuar firmalara ne gibi avantajlar sunuyor?

Bunu birkaç maddeyle açıklamak mümkün. Yılın ilk yarısında sektörün ticaretine olumlu katkı sağlama fırsatı sunan İZWOOD, yurtiçi ve yurtdışı yeni müşterilere ulaşabilme konusunda da büyük şans. İstanbul Fuarı’na gelemeyen iş adamlarına, girişimcilere ulaşabilme, rekabette rakip ile aynı alanı paylaşabilme, bölge müşterisine güven verme, bölge müşterisinin sorunlarını dinleme, isteklerini alma gibi avantajları da fuar ile yakalama imkanı olduğunu da özellikle söylemek istiyorum.

“Türkiye’nin mobilya üretiminde ve ihracatında bu yıl da büyüme bekliyoruz”

“2018’i sektör açısından yine büyüme yılı olarak görüyorum. Bu yıl da düzenleyeceğimiz İstanbul ve İzmir fuarları ile sektörün önünü açan iç satışlara destek olan, dış satışları arttıran fuarlarımızla sektörün oyuncularına can suyu olacağız. Yurtiçinden ve yurtdışından getireceğimiz on binlerce iş adamı ile katılımcılarımızı buluşturarak sektör cirosunu artırmayı hedefliyoruz.Türkiye’nin mobilya üretiminde ve ihracatında bu yıl da büyüme bekliyoruz.İnşaat sektöründeki gelişmeler de bu sektörün büyüyeceğinin göstergesi olacak. Özetle, 2018 yılı sonuna kadar sektörün ülkemizin en önemli sektörlerinden biri olacağı inancındayım.”