Yaz saati artık yıl boyunca sürecek. Mesai saatleri dikkate alındığında 2.5 milyarlık tasarruf sağlanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ‘yaz saati uygulamasının kalıcı olması’ çalışmasını tamamlayarak, Bakanlar Kurulu’nun onayına gönderdi. Söz konusu karar, dün de Resmi gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda Türkiye’nin gün ışığından en fazla yararlanacağı mesai saatleri ortaya çıkarıldı. Çalışmaya gore, Türkiye artık yıl boyunca yaz saati uygulamasında kalarak, sadece kamunun kullandığı 08.00-17.00 mesai saatleri için yaklaşık 1 milyar lira tasarruf sağlayacak. Bu tutar özel sektörün kullandığı 08.30-17.30 ya da 09.00-18.00 mesaileri de dikkate alındığında 2.5 milyar liraya ulaşabilecek.

ELEKTRİKTEN 977 MİLYON LİRA

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Yaz Saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç Raporu’nda gün ışığından en fazla yararlanılan mesai saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Yaz saati uygulaması sabit kaldığında, elektrikteki tasarrufun tüketici maliyeti karşılığı ise 977 milyon lira olarak hesaplandı.

UYUM SORUNU DA BİTECEK

İTÜ’nün söz konusu raporunda yaz saati uygulamasının getirdiği faydaların tasarrufla sınırlı olmadığı da kaydedildi. Rapora gore, sosyal hayat açısından da yaz saati uygulamasının olumlu sonuçları olacak. Mart ve ekim geçiş haftalarında yaşanan psikolojik uyum problemleri de böylece ortadan kaldırılmış olacak.

KARANLIK AZALACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, daimi yaz saatiyle önemli enerji tasarrufu sağlanacağını belirterek, “Mesai ve eğitim saatlerinde karanlık süre azalacak, geçiş dönemindeki olumsuzluklar yaşanmayacak” die konuştu. Albayrak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaz saati uygulamasını tüm yıla yayma kararı aldıklarını dile getirdi. Bakan Albayrak, “Uygulamayla ciddi tasarruf sağlayacağız” dedi.