KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’na son başvuru tarihi 6 Mayıs 2016.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’na son başvuru tarihinin 6 Mayıs olduğunu bildirerek, başvuruların son güne bırakılmaması uyarısında bulundu.

Bakan Işık,  KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

İmalat sanayisinin, öncelikli desteklenmesi gereken alanlar içine alındığını anlatan Işık, KOSGEB’in de bu kapsamda KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’nı hazırladığını söyledi.

Işık, programın proje teklif çağrısına çıkıldığını belirterek, “KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile gelişmekte olan üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı bölgelere yönelik, ‘Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ’lerinde Katma Değerin Arttırılması’ ve Türkiye genelinde ‘Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirme’ başlıklarıyla 2 proje çağrısı yayımladık.” diye konuştu.

Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ’lerinde katma değerin artırılması konulu proje teklif çağrısının destek üst limitinin 600 bin lira olduğunu dile getiren Işık, programda düşük ve orta-düşük teknoloji kullanan firmaların hedeflendiği kaydetti.

Işık, düşük teknolojide maden suları ve diğer şişelenmiş suların üretimi, gıda ve alkolsüz içeceklerin, tekstil, deri ve ilgili ürünlerin, mobilya, ağaç, mantar, kâğıt ve kâğıt ürünlerinin imalatı, kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, orta-düşük teknolojide ise kok kömürü ve rafine edilmiş petrol kauçuk ve plastik ürünleri, fabrikasyon metal ürünleri, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, ana metal sanayi, gemi ve tekne yapımı, makine ile ekipmanların kurulumu ve onarımı gibi konuların kapsam içinde olduğu bilgisini verdi.

 “Uzay araçları imalatı da destek kapsamında”

Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirme konulu proje teklif çağrısına da değinen Işık, bunda da proje destek üst limitini 800 bin lira olarak belirlediklerini belirtti.

Işık, bu çağrıda da orta-yüksek teknoloji?de kimyasallar ve kimyasal ürünler, silah, mühimmat, elektrikli teçhizat, motorlu kara taşıtı, römork, yarı römork, demiryolu lokomotifi, vagon, askeri savaş araçları, ulaşım araçları, tıbbi ve dişçilikle ilgili araç ve gereçlerin imalatı, yüksek teknolojide ise temel eczacılık ürünleri ve eczacılığa ilişkin malzemeler, bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin, hava taşıtları ve uzay araçları ile bunlarla ilgili makinaların imalatı gibi alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin yararlanabileceğini aktardı.

KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı çağrılarının 1 Nisan itibarıyla açıldığını hatırlatan Işık, son başvuru tarihinin 6 Mayıs olduğunu belirtti.

Işık, başvuruların son güne bırakılmaması uyarısında bulunarak, 2014-2015 yılları verilerine göre ortalama net satış hasılatı en az 300 bin lira ve ortalama çalışan sayısı en az 3 olan işletmelerin çağrıya başvurabileceğine dikkati çekti.