AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp sunduğu Makinanın Gündemi programı, Kovid-19 gündeminde de sektörün önemli konularını gündeme getirmeye devam ediyor.

Türkiye’de tek ve dünyada çok az sayıda örnekleri olan şirketlerin radyosu ST Endüstri Radyo, yeni tip koronavirüs salgını boyunca da yayınlarına devam ederek KOBİ’lerin gündemini ele almaya devam ediyor. Hiç müzik yayını olmadan 24 saat sadece iş dünyasına yönelik konuların konuşulduğu radyo karasal yayında İstanbul’da 105.8, İzmir’de 102.8 ve Bursa’da ise 106.7 frekanslarından, web adresinden ve IOS ile Android uygulamalarından da dinlenebiliyor.

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, ST Endüstri Radyo’da, Kovid-19 pandemisinin tüm dünyayı pek çok açıdan derinden etkilediği bir dönemde, makine sektörünün durumunu ortaya koyan yayınlarını sürdürüyor.

Kaçak, sektörün önde gelen isimlerinin ağırlandığı programa konuk olan Leitz Kesici Takımlar A.Ş. Genel Müdürü ve AİMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yesari Yerli ile Kovid-19 salgını kapsamında Kesici Takım sektörünün güncel durumunu masaya yatırdı.

Programda Leitz’in bir Alman firması olarak 1876 yılında kurulduğunu ve yakın zamanda 150’inci yaşını kutlayacağını ifade eden Yerli, 1967 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini belirtti. Leitz’in ahşap kesici takımların üretimi, satışı ve satış sonrası servislerini gerçekleştirdiğini belirten Yerli, dünyada 30’un üzerinde ülkede bulunduğunu ifade etti. 2019 yılının döviz krizi akabinde 3’üncü çeyreğe kadar durgun geçtiğini, ancak fuarların da etkisiyle 3’üncü çeyrek sonrasında tüm senenin toparlandığını söyleyen Yerli, 2020 yılı ilk 4 ayında geçen seneye kıyasla düşüş yaşandığını dile getirdi.

‘Fırsat olmaz’

Mart ayıyla birlikte bir anda talepte çok ciddi bir düşüş olduğunu aktaran Yesari Yerli, “İhracattaki yüzde 5 düşüş, gelecekte biraz daha fazla etkileyeceğini gösteriyor. Nisan ayı iyi geçmedi, mayıs ayının da iyi geçmeyeceğini düşünüyoruz. Pandeminin ortadan kalkması ile talepte ciddi bir artış bekliyoruz. MAKFED gibi kurumlar tarafından yapılan anketler çok faydalı oluyor. Bilinen bir şey var ki, mart ayında yüzde 91,8 olan ekonomik güven endeksi 51,3’e düşmüş durumda. IMF’nin nisan raporuna göre 2020’de küresel küçülmenin -3,03 olacağı öngörülüyor. Türkiye’de bunun 6,5 civarında olacağı tahmin ediliyor. Bizi zor bir yılın beklediğini kabul etmemiz lazım. Bu bize fırsat olur mu? Katılmıyorum. Dünya için sorun olan bir şey bizim için de sorun olur. Bizim hammadde sağladığımız veya ürün sattığımız ülkelerde Kovid-19 sorunu ortadan kalmadıkça, biz burada üretimimizi ihracatımızı artıramayız” diye konuştu.  

Yesari Yerli programda makine ve kesici takım sektörünün genel durumu, pandeminin sektöre etkisini ve WOODTECH Fuarı’nı da değerlendirdi.

Pakette sektörün olmaması mağdur etti

Makinanın Gündemi’ne konuk olan bir başka isim olan Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkan Vekili Oğuzhan Gürlek ise Kovid-19 salgını kapsamında plastik ve plastik makineleri sektörünün güncel durumunu ele aldı.

Türkiye Plastik ve Plastik Makineleri sektörünün 2019 yılı sonunda Dünya’da 7’inci, Avrupa’da ise 2’inci sıraya yükseldiğini söyleyen Gürlek, salgınla birlikte Mart ayından negatif bir görünüme sahip olduklarını bildirdi.

30’a yakın sektöre hammadde, mamul ve makine sunduklarını anlatan Gürlek, ekonomi tedbir paketinde hem plastik hem de makine sektörünün olmamasından ötürü bir mağduriyet yaşandığını kaydetti. Arif Onur Kaçak, Oğuzhan Gürlek ile sağlık çalışanlarına yönelik başlattıkları Sağlık Siperi projesi, salgın ve salgın sonrasında plastik ve plastik makineleri sektörünün durumunu ve geleceğine yönelik bir söyleşi gerçekleştirdi.

Fuarcılık sektörünün kaybı 130 milyar dolar

Programın bir diğer konuğu ise REED TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Ali Muharremoğlu oldu. AİMSAD Genel Sekreteri Kaçak, Muharremoğlu’ndan Kovid-19 salgınından ötürü en çok etkilenen sektörlerin başında gelen fuarcılık sektörünün güncel durumuna dair detaylı bir değerlendirme aldı. Salgının Çin’den sonra diğer ülkelere yayılmaya başlamasıyla birlikte önlemlerini aldıklarını ifade eden Muharremoğlu, Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirdikleri fuarlarda, özellikle Uzakdoğu’dan gelen katılımcılarına öteleme hakkı verdiklerini belirtti.

Genelge ile fuarların ertelenmesi kararı çıkmadan önce ise Mart ayı başında gerçekleştirilen fuarlarında ise çok sıkı tedbir aldıklarını ve şu ana kadar fuar katılımcılarından ya da ziyaretçilerinden hastalıkla ilgili olumsuz bir geri dönüş olmadığı bilgisini paylaştı.

Uluslararası Fuarcılık Sektörü Derneği (UFI) verilerine göre Ocak ve Şubat aylarında yapılamayan fuarlardan ötürü ticari kaybın 130 milyar dolar olduğunu açıklayan Muharremoğlu, bu süreçte var olan dijital yatırımlarını da arttırdıklarını söyledi.

Kaçak, Ali Muharremoğlu salgın ve salgın sonrasında fuarcılık sektörünün durumunu ve geleceğine yönelik bir söyleşi gerçekleştirdi.

Ekim dönemine denk gelmesi problem yaratabilir

Tarım sektörü, pandemi nedeniyle her ülkenin kendi içinde öncelikli gündem maddesi haline geldi. Makinanın Gündemi’ne konuk olan Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri Selami İleri, Arif Onur Kaçak’a Tarım Makineleri ve Kovid-19 salgını kapsamında tarım sektörlerinin durumunu ve alınan ekonomi tedbirlerini değerlendirdi. Ana makine sektörü içerisinde en çok ihracat yapan alt sektörlerden biri olduklarını anlatan İleri, salgının çiftçilerin ekim dönemine denk gelmesinin bazı problemleri de beraberinde getirdiğini aktardı.

Makianın Gündemi’nde Selami İleri ile salgın nedeniyle açıklanan tedbirler için sektörün beklentileri, salgının sektörleri açısından neler getireceği, tarım makineleri sektörünün büyüklüğü gibi bilgileri içeren bir söyleşi gerçekleştirildi.

Makinanın Gündemi sektörün nabzını tutmaya, pandeminin getirdiği yeni dünya düzeninin etkilerini konuşmaya ve sektöre önemli bilgiler aktarmaya devam edecek.