Mobilyacılık sektörüne çıraklıktan başlayan işadamı Eşref Çakır, cesaret ve üretkenliğiyle sektörde iki önemli marka yarattı. Çakır bunun yanı sıra el sanatları kursları açarak, futbol şube başkanlığı yaparak sosyal sorumluluk alanında da önemli roller üstlendi.

Mobilyacılık sektöründe sandalye ve oturma grubunda Enfal ve Lazaro adlı iki marka yaratan işadamı Eşref Çakır, çıraklıktan patronluğa uzanan başarı öyküsüyle dikkat çekiyor.
27 yıl önce marangoz atölyelerinde çıraklık yapan Çakır, azim ve cesaretiyle mobilya sektöründe marka yaratan ve 100 kişiye istihdam sağlayan bir işadamı haline geldi. Sandalyede ‘Enfal’, oturma grubunda ise ‘Lazaro’ adında iki markayla ünlü markalara hizmet veren Eşref Çakır, Ege Bölgesi’nin ardından Türkiye çapında bayilik veriyor.
Üretim ve katma değer potansiyeliyle ülke ekonomisine destek olan Çakır, topluma faydalı olmak için önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. Göksu El Sanatları Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ve Boryan Norşin Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nde başkanlık yapan Çakır, ev hanımlarına açtığı el sanatları kursu ile onların meslek öğrenmelerini ve aile bütçelerine destek olmalarını sağlıyor. Buca Belediye Spor Kulübü’nde Futbol Şube Başkanlığı da yapan Çakır, gençlere spor sevgisini aşılıyor.

Gençlere ve kadınlara iş imkanı

Karabağlar’da üretim faaliyeti gösteren Lazaro ve Enfal Mobilya ile ünlü markalara hizmet veren Çakır, Yalçın Yasak ve Abdullah Çakır ile işbirliğine giderek üretim kapasitesini artırdı. Ayda 300’ü aşkın oturma grubu üreten Çakır, “Kaliteli üretim ve 2 yıl garantili servis hizmetimizle çok iyi bir müşteri potansiyeli yakaladık. Ürünlerimiz ünlü markaların üzerinden Türkiye ve dünyanın dört yanına ulaşıyor. Üretim ve istihdam kapasitemizi büyütüp birçok kişiye istihdam sağlarken diğer yandan sosyal projelere çalışıyoruz” dedi.

Sosyal projelerle genç ve kadınlara iş imkanı sağladığını belirten Çakır, “Özellikle kadınlar, el emeği göz nuru eserlerini çeşitli noktalarda sergileyerek aile bütçesine katkıda bulunuyorlar.
Gençlerimize yönelik spor ve sanatsal faaliyetlerle, enerjilerini olumlu yönde kullanarak gelişmelerini sağlıyoruz. Çalışmalarımızda destek veren Buca Belediyesi Başkanı Levent Piriştina’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Başarının sırrını anlattı

Girişimci gençlere dürüst olmalarını öneren Çakır, “Başarının sırrı inanmak ve azim. Ticaret yapmak isteyen gençlere tavsiyem dürüst davransınlar ve asla yalan söylemesinler. Belki yalan söyleyerek bir kez para kazanırlar ama sonrasında kaybederler. Çünkü bu kayıp bir kazançtır. Sonuna kadar kazanmaları için sürekli dürüst olmak gerekiyor” diye konuştu. Mobilya sektörünün ara eleman sıkıntısı yaşadığını belirten Çakır, “Aslında işsizlik yok ama gençler iş beğenmiyorlar. Kendimi örnek göstermek istiyorum. Babamın tayini İzmir’e çıkınca 9 kardeşimle gelip sıfırdan başladık. Kardeşlerimle birlikte mobilya atölyelerinde çıraklık yaparken birikimlerimizle işimizi kurduk. Tek makineyle işe başladık. Gençlerimiz çok çalışır ve azimli olursa işsizlik sıkıntısı çekmez” dedi.

Mobilyacılar yer arıyor

Karabağlar’da 100 kişiye istihdam sağlandığını belirten Çakır, “Birçok firma Ortadoğu ve Balkan ülkelerine ihracat yapıyor. Mobilyacılar olarak Bursa İnegöl ile yarışacak duruma geldik. Ancak yerimiz olmadığı için olumsuz koşullarda üretim yapıyoruz. Gaziemir’deki Fuar İzmir yakınlarında otoyol kenarında uygun olan boş araziler var. O bölgede Mobilyacılar Sitesi kurulursa üretim kapasitemiz artar. Böylece hem İzmir hem de biz kazanmış oluruz. Mobilya sektöründe önemli yere sahip İzmir’de mobilyacılar organize sanayi sitesi olmaması büyük bir eksiklik” dedi.