Endüstriyel ormanlar kurularak, bunların özel işletmelere devredilmesi gerektiğini söyleyen OMÜD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, bu yolla Türkiye’nin orman varlığının gelişeceğini ve gelecekte de kağıt sanayi ve mobilyanın hammaddesine rahat ulaşılabileceğini aktardı.

Kağıt ve ambalaj sektörü temsilcileri, sektörün geliştirilmesi, hammaddeye ulaşımı kolaylaştırmak için endüstriyel ormanlar kurularak, bunların özel işletmelere devredilmesi gerektiği görüşünü savundu.

Türkiye’de orman alanlarımızda ufak bir artış olduğunu söyleyen Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, özel ormanlar dikildiğini ama sorunun burada bitmediğini belirterek, bu noktada ‘bunlara kim bakacak, koruyacak?’ sorunu ile karşılaşıldığını kaydetti. Özel ormancılığın uygulandığı alanlarda, devletin bölgeyi bir firmaya tahsis ettiğini açıklayan Görenoğlu, Devlet firmaya 1 ağaç kesersen 3-5 ağaç dikeceksin diyor. Aynı zamanda tahsis ettiği alanda kaçak kesimi ve yangını önlemeyi şart koşuyor. Avrupa’nın kuzeyinde, ABD’de ve bu özel ormancılığın olduğu yerlerde yeşil alan miktarı gittikçe artıyor. Bizde ise orman köylüsü politikası var. Türkiye’de daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yeşillik var. Geçen hafta 2 binden fazla yangın çıktığı, 9 bin hektardan fazla alanın yandığı bilgisi verildi. Bu yangınların yüzde 87’si insan kaynaklı. Kasten yakılma da çok var. Buralar özel sektöre verilse korunur. Endüstriyel ormancılığın olduğu yerlerde neredeyse hiç orman yangını olmuyor. Orman yangınları otoritenin zayıf olduğu ve iklim koşullarının ağır olduğu bölgelerde oluyor” dedi.

“Endüstriyel ormancılıkta Türkiye çok geç kaldı”

Özel ormancılığın olduğu yerlerde, devletin bir alanı firmalara tahsis edip, ‘burayı geliştir’ dediğini söyleyen OMÜD Başkanı Görenoğlu, endüstriyel ormancılıkta Türkiye’nin çok geç kaldığını vurguladı. Görenoğlu, yerli firmaların olmasa da Türkiye’deki ormanlara yabancı firmaların talip olabileceğini kaydetti. Endüstriyel ormanlar için Türkiye’ye kızılçamın uyacağını söyleyen ve bu ağaçları dikip, kesilebilir hale getirmenin 30 yıl alacağını belirten Görenoğlu, “Özel sektör 30 yıl sabretmez. Devlet yapıp, bir süre sonra özel sektöre tahsis edecek. Hem Türkiye daha yeşil olacak hem de hem mobilyanın hem de kağıdın hammaddesi oluşacak” ifadelerini kullandı.