Atılım Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Göksel Durkaya, “Geliştirilen bu teknoloji ile birlikte, sanayiciler parçanın soğumasını beklemeden halen sıcakken kalite kontrolü yapma şansı elde ediyorlar. Örneğin bir motor için yedek parça üretiyorsunuz, sıcak parça çıktığı anda bizim teknolojimiz boyutlamasını yaparak standarda uygun olup olmadığını ölçüyor. Böylece sanayicilere zaman kazandırıyor hem de verimi arttırıyor” dedi.

Atılım Üniversitesi bünyesinde Nanoskopi Laboratuvarı 2014 yılında nanoteknoloji araştırmaları yapmak ve nanoteknoloji uygulamaları geliştirmek için kuruldu. Laboratuvarda 3’üncü nesil üniversite modeline uygun olarak kurulan, pratik uygulamayı üst seviye akademik araştırmalarla birleştiren, nanoteknoloji sanayisinin sanayi 4.0 modeline uygun bir şekilde gelişmesine dönük araştırmalar yapılıyor. Ayrıca gıdadan enerji ve metale kadar birçok alanda araştırma projeleri yürütülüyor. Nanoskopi Laboratuvarı Direktörü, Atılım Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Göksel Durkaya, laboratuvarın kapılarını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açtı.

“Ülkemiz için hem enerji hem de iş kaybına sebep oluyor”

Sanayiciyle birebir çalışmak ve akademik bilgiyi sanayi ortamına direk aktarmak için kurulmuş bir laboratuvar olduklarını kaydeden Durkaya, bu doğrultuda sanayide çözüm üretecek projeler geliştirdiklerini belirtti. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Kurtuldu ile birlikte TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen bir projede, sıcak parçanın 3 boyutta taranmasıyla ilgili bilgi veren Durkaya, “Ülkemizde üretilen birçok metal parça yedek parça mahiyetinde, dolayısıyla 3 boyutlu şekilleri var. Bu şekillerin sıcakken kontrolü mümkün değil, parçayı ürettiğiniz zaman bir süre beklemeniz gerekiyor. Parça soğuduğu zaman standartlarını tespit ediliyor ve eğer uygunsa kullanılıyor. Bunun için sanayicilerin belli bir süre soğumasını beklemesi gerekiyor. Bu süre içinde seri üretim yaptığınızda eğer parçanızda bir sorun çıkarsa ürettiğiniz tüm parçalar, belki yüzlerce, binlerce parça çöpe gidiyor. Bu ülkemiz için hem enerji hem de iş kaybına sebep oluyor ve sanayici için de katma değerin düşürüyor” şeklinde konuştu.

“Sanayicilere zaman kazandırıyor hem de verimi arttırıyor”

Durkaya, Türkiye’nin dünyada metal sektöründe sekizinci ve Avrupa’da ikinci sırada olduğu düşünüldüğünde, bu sektörde yeteneklerin arttırılması gerektiğine işaret etti. Durkaya, “Geliştirilen bu teknoloji ile birlikte, sanayiciler parçanın soğumasını beklemeden sıcak bir şekilde parçada kalite kontrolü yapma şansı elde ediyorlar. Örneğin bir motor için yedek parça üretiyorsunuz, sıcak parça çıktığı anda bizim teknolojimiz boyutlamasını yaparak standarda uygun olup olmadığını ölçüyor. Böylece sanayicilere zaman kazandırıyor hem de verimi arttırıyor” diye konuştu.