Geçtiğimiz yıl sektörün derneği AİMSAD ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde Ağaç İşleme Makineleri Fuarları’nı artık birlikte düzenlemeye başladıklarını hatırlatan İlhan Ersözlü, İZWOOD’un da bu işbirliğinin ilk meyvesi olduğunu açıkladı. Ersözlü, “Ülkemizde ekonomik bir durgunluk yaşanırken İZWOOD, sektöre moral ve motivasyon vererek çok anlamlı bir görev yerine getirecek” yorumunda bulundu.

AİMSAD ile yapılan işbirliği çerçevesinde İstanbul’daki büyük uluslararası Ağaç İşleme Makineleri Fuarı’nın yanında ilkbahar aylarında Anadolu’da da bir fuar organize etme fikrinde birleştiklerini dile getiren TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, ilk fuarın İzmir’de yapılmasının hedeflendiğini, İzmir’den sonra ise dernekle beraber farklı şehirleri de ele alacaklarını açıkladı. İzmir ve çevresinin sektör için çok önemli ve potansiyeli olan bir bölge olduğuna dikkat çeken Ersözlü, “İZWOOD, yılın ortasındaki Almanya fuarları öncesinde bir hareket kazandıracak ve katılımcılara yeni pazarları ve yeni müşterileri yakalama şansı yaratacak. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışından getireceğimiz on binlerce ziyaretçiyle iş bağlantıları kurularak siparişler verilecek” diye konuştu.

Ersözlü sorularımıza şu yanıtları verdi:

29 yıldır fuar düzenleyen bir sektör olan ağaç işleme makineleri ve yan sanayi sektörünün gelişimi ve büyümesi için fuarcılığın ne derece önemli olduğunu kısaca aktarır mısınız? Fuarların yıllar itibarıyla sektörün gelişimine ne gibi katkıları olmuştur?

TÜYAP Fuarcılık olarak ağaç işleme sektörünün ilk fuarını hazırlayarak sektörün gelişimine, değişimine destek olmak için yola çıktık. 29 yıldır düzenlediğimiz Ağaç İşleme Makineleri ve İntermob fuarlarıyla sektörün ihracat, imalat ve istihdamına önemli katkılar sağladık. Fuarlarımız her yıl sektörlere önemli artılar kazandırıyor. Fuar vesilesiyle yurt içi ve yurt dışından getirdiğimiz on binlerce profesyonel ziyaretçi yaptıkları iş bağlantılarıyla sektörün büyümesine pozitif katkılar sağladı. Yıllar itibarıyla da bu katkı gözle görülür bir şekilde arttı. 29 yıl önce fuarlarımıza başladığımızda sektörün ihracat rakamlarıyla bugün gelinen ihracat rakamları arasında çok büyük farklar oluştu.

Geçen yıl ilk kez sektörün derneği olan AİMSAD ile yaptığınız işbirliği, Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı’na nasıl bir etki ve fayda sağladı? İşbirliğinin gelecek dönem meyveleri neler olacaktır?

Geçtiğimiz yıl sektörün derneği AİMSAD ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde Ağaç İşleme Makineleri Fuarları’nı artık birlikte düzenlemeye başladık. Tabii bu büyük bir sinerji yarattı. Sektörün en önemli sivil toplum kuruluşu AİMSAD ile fuarcılık sektörünün en büyüğü TÜYAP’ın güçlerini birleştirmesi Ağaç İşleme Makineleri Fuarı’nın da büyümesine, kurumsallaşmasına, etkili, verimli, büyük bir platform olmasına öncülük etti. Tabii bu işbirliğinin yıllarca devam edecek sağlıklı ve başarılı bir zemine oturması tüm taraflar için de büyük fayda sağlayacak. Bu işbirliğinin gelecek dönemlerde de sadece İstanbul değil, İstanbul dışındaki fuarlarda da devam edeceğini öngörüyoruz.

Bu işbirliğinin bir uzantısı olarak bu yıl ilk kez düzenlenecek olan İZWOOD Fuarı fikrinin doğuş hikayesini ve çıkış noktasını anlatır mısınız? Sektörün bu doğrultuda bir talebi oldu mu? İZWOOD 2017 hangi amaçlarla ve kapsamda gerçekleşecek, hedefler nelerdir?

İZWOOD bu işbirliğinin ilk meyvesidir. İzmir’de fuar düzenleme konusu AİMSAD fuar komitesiyle yaptığımız görüşmelerden sonra ortaya çıktı. İstanbul’daki büyük uluslararası Ağaç İşleme Makineleri Fuarı’nın yanında ilkbahar aylarında İstanbul dışında Anadolu’nun bir şehrinde bir fuar yapma konusu ortaya atıldı. İlk fuarın da İzmir’de yapılması hedeflendi. Tabii İzmir’den sonra dernekle beraber farklı şehirleri de sonraki dönemlerde ele alacağız.

İZWOOD 2017’nin büyüklüğü, katılımcı ve ziyaretçi sayısı hedefleri ile fuar sürecinde yapılacak organizasyonlar hakkında bilgi verir misiniz? Yabancı katılımcı ve ziyaretçi açısından ilgi ve potansiyel nedir?

İZWOOD fuarizmir’in B salonunda 23 bin metrekare alanda gerçekleşecek. Katılımcı ve ziyaretçiyle ilgili hedeflerimiz büyük, yaklaşık 40 bin civarında bir ziyaretçiyi, 40’a yakın ülke, 50’nin üzerinde şehirden hedefliyoruz. Katılımcı olarak da Türkiye’nin en büyük üretici ve ithalatçı markalarının bu fuarda yer aldığını görüyoruz. Gerek makine imalatçısı, gerek ithalatçısı ya da mobilya yan sanayi ve aksesuarları konusunda önemli bir katılım bekliyoruz.

Fuarların Anadolu’ya açılma fikri için ilk olarak niçin İzmir seçildi? İzmir’in önemini ve özelliğini aktarır mısınız?

İzmir ve çevresi bu sektör için çok önemli ve potansiyeli olan bir bölge. Bu bölgedeki imalat, ihracat rakamları tüm firmalar için büyük bir pazar olmasını sağlıyor. İzmir’in fuarcılık altyapısı olması, bir fuar şehri ve kültürü olması, aynı zamanda fuarcılık mesleğindeki tetikleyici önemli unsurların (konaklama, ulaşım, turizm gibi) olması, İzmir’i daha ön plana çıkarttı. Aynı zamanda İzmir’in yeni fuar alanı da gerek teknik altyapısı gerekse ölçeğiyle bu fuarın İzmir’de yapılmasına vesile olmuştur. Ek olarak İzmir’in herkes için kabul görmüş bir şehir olması da ilk olmasında etkili oldu.

İZWOOD 2017’nin sektöre bu yıl nasıl bir katkı sağlaması amacındasınız? Diğer fuarlardan ne gibi farkları ve özellikleri olacak? Sektör temsilcilerine fuara katılım konusunda ne gibi tavsiye ve önerilerde bulunmak istersiniz?

Fuar şu anki durgunluk ortamında sektöre büyük moral ve motivasyon verecektir. Yılın ortasındaki Almanya fuarları öncesinde bir hareket kazandıracak ve katılımcılara yeni pazarları ve yeni müşterileri yakalama şansı yaratacak. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışından getireceğimiz on binlerce ziyaretçiyle iş bağlantıları kurularak siparişler verilecek. Ülkemizde ekonomik bir durgunluk yaşanırken İZWOOD’un çok anlamlı bir görev yerine getireceğine inanıyoruz.

KUTU
Gelecek yıllarda başka illerde de fuarlar düzenlenecek mi? Yapılacak olan fuarların tarih, şehir ve hedeflerini aktarır mısınız?

İzmir’den sonra, gelecek yıl Bursa ve Konya şehirlerine de gitmeyi planlıyoruz. Bu şekilde Anadolu’daki girişimcinin, yatırımcının ayağına giderek artık zorlaşan makine satışlarının hızlanması, sektörün satış politikalarını yeniden gözden geçirmesi düşüncelerinin bir örneğini uygulayacağız. Konya ve Bursa hedefleniyor çünkü öncelikle bu illerdeki fuar merkezlerimiz bu fuarın makinelerini sergileyebilecek, çalıştırabilecek gerekli her türlü altyapıya sahip. Bursa ve/veya Konya konusunda AİMSAD ile birlikte değerlendirmeler yapacağız.